Нидерландският крал съкрати почивката си в Гърция заради критики, че пътува по време на пандемия

Нидерландският крал съкрати почивката си в Гърция заради критики, че пътува по време на пандемия

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и съпругата му, кралица Максима, съкратиха почивката си в Гърция, след като бяха упрекнати от депутати, че пътуват по време на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Макар че ваканцията в Гърция не нарушава нито една от карантинните мерки в Нидерландия, включително новите ограничения от тази седмица, нидерландското правителство се стреми да ограничава ненужните пътувания.

Това е неразумно и непонятно, каза депутатът Йост Стелер от партията Д-66, коалиционен партньор на премиера Марк Рюте. В телевизионно обръщение във вторник Рюте призова съгражданите си да не се опитват да нарушават правилата. Може да заминете на почивка, но когато пристигнете там, където сте наели къща или хотелска стая, не обикаляйте много наоколо, заяви той.- Ако отидете в чужбина, вашите възможности са ограничени, тъй като много малко са страните, които вече искат да ни приемат, каза премиерът.

Виждаме реакциите на хората на медийните съобщения. Не искаме да има никакво съмнение, че е необходимо да се следват препоръките, за да се постави под контрола вирусът на Ковид-19. Споровете около ваканцията ни не допринасят за това, заявиха кралят и кралицата в изявление, разпространено от кралския двор.

Вилем-Александер има частна вила в Южна Гърция. Той е пътувал с правителствен самолет, съобщи нидерландската агенция ANP.

Вчера Нидерландия съобщи за близо 8000 нови случая на заразени с коронавируса, което е тъжен рекорд.

Споделяне

Още от Коронавирус