Британски спецполицаи проведоха щателен оглед в дома на олигарх

Никой не обичаше Березовски, но всеки признаваше, че е отличен манипулатор

Бизнесменът бе сред най-мразените в Кремъл и личен враг на Путин след като му проправи пътя към властта

Борис Березовски

Неочакваната смърт на руския олигарх в изгнание Борис Березовски в имението му край Лондон предизвика множество коментари в световните медии. Новината за смъртта се превърна във водеща и в Русия, където името на Березовски предизвикваше обикновено негативни коментари.

Медиите продължават да изтъкват неясните обстоятелства около смъртта на бизнесмена. Те се засилват и от съобщенията на полицията, която заведе дело за кончината. В неделя британските медии съобщиха, че екипи от специалните служби на Великобритания, както и експерти химици, биолози и радиолози са пристигнали в дома на Березовски, чието тяло все още не е изнесено оттам. По-късно от полицията съобщиха, че експертите не са открили нищо подозрително и извън нормите в дома.

Повечето коментари се въртят около тежкото депресивно състояние, в което Березовски изпаднал в последно време и лошото му финансово състояние. Неяснотите около смъртта му подхранват спекулациите дали бизнесменът се е самоубил, починал от естествена смърт или има чужда намеса, предизвикала кончината му. Самата поява на експерти на спецслужбите подхранва допълнително слуховете и версиите.

Според "Сънди таймс" Березовски е бил диагностициран с клинична депресия през 2012 г. след като загубил делото срещу милиардера и собственик на футболния клуб Челси Роман Абрамович.

Изходът от процеса отчаял страшно много Березовски, защото той очаквал да получи компенсации за 5 милиарда долара за неизгодна продажба на акции под давлението на Абрамович.

Седмица след края на делото на него му били предписани антидепресанти, а преди 4 месеца е бил на лечение в лондонската клиника Прайори, известна като рехабилитационен център и част от мрежа от центрове за душевно здраве.

През януари Березовски се разведе със съпругата си Елена Горбунова, която го съди за издръжка от милиони лири.

През 2011 г. Березовски се раздели и с предишната си съпруга Галина Бешарова и това му струва стотици милиони долари. Загубеното дело срещу Абрамович му е коствало други 100 милиона долара съдебни разходи и адвокатски хонорари.

Постепенно Березовски натрупал дългове към кредитори.

Според негови приближени той бил в дълбока депресия, започнал да разпродава произведенията на изкуството, които притежавал, колата си Ролс Ройс от 1927 г., уволнил част от служителите си и се отказал от офиса си в престижния лондонски квартал Мейфеър.

Приятелят на Березовски и бивш негов бизнес партньор Николай Глушков смята, че смъртта му е доста необичайна, нищо че той е бил депресиран.

В последно време Березовски живеел само с един охранител, докато в миналото имал 10 души охрана.

По-късно тази година Березовски трябваше да свидетелства по разследване за смъртта през 2006 г. на бившия руски таен агент Александър Литвиненко, отровен с радиоактивен полоний.

Смъртта на Березовски настъпи ден след изтичането на срока за изпращането на писмените показания по случая.

Най-голямата мечта на Борис Березовски, за когото беше съобщено, че е починал тази сутрин в дома си в района на Лондон, е била да се върне в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на последното интервю на Березовски, дадено за сп. "Форбс" и публикувано днес в сайта на изданието.

"Нищо не искам повече от това да се прибера у дома. Дори когато срещу мен там заведоха дело за извършено углавно престъпление, а пак исках да се върна у дома. Основното, което аз неоцених подобаващо, беше колко ми е скъпа Русия и че не мога да бъда емигрант", признава Березовски. "Не трябваше да напускам Русия", добавя той.

Березовски споделя, че е променил много от оценките си за Русия и че едно време е смятал, че е възможно да се създаде демократична Русия, която да е в центъра на Европа.

В интервюто Березовски признава още, че не вижда вече смисъл в живота и че на 67-годишна възраст вече не знае какво да прави, но добавя, че не иска да се занимава с политика.

"Няма много хора, които да кажат добра дума за него, така че най-доброто е да не се казва нищо", написа в Туитър Борис Немцов, един от опозиционните лидери в страната.

Ръководителят на комунистическата партия Генадий Зюганов посочи пред РИА Новости, че за Березовски "не може да се кажат хвалби, нито добри думи". Самият Березовски призна в края на живота си, че вече не знае защо живее, че е останал без семейство, без родина, без пари и без приятели", допълва Зюганов.

Популистът и краен националист Владимир Жириновски прояви по-голямо съчувствие в интервю за радио "Ехото на Москва", говорейки за березовски като за "талантлив човек, който е изиграл огромна роля" в епохата, когато е бил "сивият кардинал" на президента Борис Елцин.

Според политолога Сергей Марков, който е работел с Березовски, починалият е бил "гениален манипулатор", но "неговият гений е работел срещу Русия и това го е погубило.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?