Николай Младенов повтори: Кирчо Киров няма да става посланик

сн. БГНЕС

Външният министър Николай Младенов потвърди в сряда позицията си, че директорът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров няма да бъде назначен за посланик, какъвто анонс направи по-рано премиерът Бойко Борисов

 

"Не, няма да става посланик", заяви външният министър на пресконференция и отказа да коментира казуса.

 

Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че несменяемият вече девет години шеф на НРС Кирчо Киров ще бъде махнат от поста и ще бъде предложен за посланик. След това Младенов категорично отрече такава възможност. "Не можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от ДС", посочи Младенов.

 

До момента премиерът Бойко Борисов не е обявил публично, че е ревизирал решението си да изпрати офицера от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност ген. Кирчо Киров за посланик.

 

В сряда ген. Кирчо Киров обясни, че има отлични отношения с Николай Младенов.

 

"Благодаря му за критичните понякога бележки. Не бих могъл да коментирам ситуацията, която възникна с изразеното от премиера желание за моето бъдеще. То ще е решение между премиера Борисов и министър Младенов. Приемам неговата реакция като принципна", заяви Киров в интервю за в. "Преса".

 

Заявката на Борисов за посланическо назначение на офицера от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност ген. Кирчо Киров става година след изявлението му, че ще махне всички посланици с агентурно минало и след като външният министър Николай Младенов се посвети на мисията да изчисти висшите етажи на дипломацията от кадри на ДС.

 

Борисов и Младенов обявиха по-рано, че повече няма да бъдат изпращани посланици с кариера в Държавна сигурност зад граница, след като се оказа, че почти половината български посланици са работили за бившите служби.

 

Правителството на ГЕРБ в момента подготвя пакет предложения за нови посланици, които трябва да минат, след като избрания за президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност в края на месеца.

 

В сряда Младенов обясни, че процедурата по определянето на новите посланици вече е в напреднала фаза, но отказа да даде подробности. По неофициална информация обаче новите посланици са предмет на остри спорове в управляващата партия и между ГЕРБ и ръководството на Външното министерство.

 

От МВнР вече обявиха, че процедурата по избор на посланици няма да бъде променяна и както досега, няма да се дава публичност на номинациите, съгласуването и одобрението им.

 

Както досега, имената на новите посланици ще бъдат съобщени официално едва след издаването на президентски укази за назначенията.

 

Посланиците се назначават по предложение на правителството и с указ на държавния глава, като от години пазарлъците за постовете и имената на новите възможни посланици се превръщат в една от най-строго пазените тайни.

 

Правителството от ГЕРБ ще трябва да назначи повече от 50 нови посланици, които да заменят изтеглените заради работата им към ДС и посланиците с изтичащи мандати.

 

Според закона за дипломатическата служба 20% от посланиците може да са от т.нар. политическа квота, която обаче не е дефинирана точно в закона. Традиционно към посланически постове проявяват интерес депутати и функционери на управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?