Треска около новите посланически назначения

Ген. Никола Колев може да получи посланически мандат

Двамата зам.- външни министри заминават зад граница

Шефът на кабинета на досегашния президент Георги Първанов и бивш началник на Генералния щаб на армията Никола Колев вероятно ще получи посланическо назначение от новия държавен глава Росен Плевнелиев. Това научи Mediapool от информирани източници. Министерството на външните работи отказва да коментира каквито и да е нови посланически назначения, докато не приключи процедурата по тяхното съгласуване.

Въпросът обаче е на дневен ред, тъй като предстои новият президент да подпише указите за отзоваване на редица посланици, включително и тези с агентурно минало, след което да издаде укази за техните приемници. Макар че Росен Плевнелиев бе обещал отзоваването на посланиците от ДС да бъде първата му работа след встъпване в длъжност, това все още не е станало.

Очаква се да бъдат назначени над 60 посланици, което обаче няма да стане наведнъж.

Първата група ще бъде обсъдена по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с премиера Бойко Борисов сряда и по-късно по време на правителственото заседание. Според източници на Mediapool към момента имало три списъка – един на външния министър Николай Младенов, втори – на ГЕРБ и трети – на президента Росен Плевнелиев.

Смята се, че две от сигурните нови назначения са на зам.-външните министри Константин Димитров и Димитър Цанчев.

Константин Димитров ще замени Любомир Кючуков в Лондон, а Цанчев ще заеме мястото на Бойко Коцев като посланик в ЕС. Името на бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков в правителството на Станишев бе обявено от Комисията по досиетата.

Част от новите посланици ще бъдат сегашните временно изпълняващи - Елена Шекерлетова във Виена, Катя Делева в Претория, Димитър Михайлов в Дамаск, Маргарита Ганева в Братислава (Словакия) и Румен Пирончев в Исламабад.

За Прага се спряга Бисерка Бенишева, шеф на дирекция " Европейски съюз" във Външно министерство, а за Бразилия – Максим Гайтанджиев.

Интересно е как ще се развие казусът с директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров (офицер от Първо главно управление на ДС), след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще го предложат за посланик, а външният министър Младенов категорично отрече.

От МВнР вече обявиха, че процедурата по избор на посланици няма да бъде променяна и както досега, няма да се дава публичност на номинациите, съгласуването и одобрението им. Имената на новите посланици ще бъдат съобщени официално едва след издаването на президентски укази за назначенията.  

Посланиците се назначават по предложение на правителството и с указ на държавния глава, като от години пазарлъците за постовете и имената на новите възможни посланици се превръщат в една от най-строго пазените тайни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?