Николай Цонев закрива военния полигон край село Змейово

Николай Цонев закрива военния полигон край село Змейово

Водачът на пропорционалната листа на НДСВ в Стара Загора Николай Цонев обяви във вторник, че в качеството си на министър на отбраната е издал заповед за закриване на Централния армейски изпитателен полигон "Змейово”. Дейността и оборудването му обаче ще бъдат преместени на полигона край хасковското село Корен.

Според анализ на министерството, цитиран от Цонев, разходите за преместването са няколко пъти по-малко от средствата, необходими за поддържането на полигона край старозагорското село. Освен това според него е икономически нецелесъобразно 86 000 декара земя да бъдат използвани само за изпитания на нови боеприпаси.

"Друг съществен аргумент за това решение са непрекъснатите притеснения на обществото, че дейностите на полигона са причина за обгазяването на Стара Загора. Това уронва престижа на армията и не трябва да се допуска", посочи Цонев, цитиран от пресцентъра на МО. 

Цонев все пак отбелязал, че е доказано, че досегашната дейност на полигона не е причинявала замърсяване на околната среда в региона. Изследванията категорично показаха, че проблемите с чистотата на въздуха в района идват от комплекса Марица изток.

Министерството на отбраната стартира процедура по предоставянето на 65 000 декара от земята на полигона на Държавната агенция по горите. Останалата част от терена ще бъде предоставена на Министерството на земеделието и храните.

Министърът, който гради предизборната си кампания основно върху ухажването на военните, не пропусна да успокои, че няма да има съкращения на военнослужещи, защото работещите на "Змейово" ще получат заповед за ново назначение на полигона край Корен. Николай Цонев е и мажоритарен кандидат в Сливен, където в последните дни често се организират събития на МО с предизборен привкус, предназначен специално за военнослужещите.

Преди години друг сегашен кандидатдепутат, тогава кмет на Стара Загора – Евгений Желев (БСП) - оглавяваше гражданско обединение, което настояваше за закриване на полигона край Змейово заради замърсяването на въздуха. Предишните военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков отказваха да закрият полигона.

Споделяне

Още по темата

Още от България