Полигонът край Змейово няма да бъде закриван

Полигонът край Змейово няма да бъде закриван

Военният изпитателен полигон край старозагорското село Змейово няма да бъде закрит, съобщи министърът на отбраната Николай Младенов по време на парламентарния контрол в петък.

Младенов каза, че засега статутът на полигона няма да бъде променян въпреки обещанието на неговия предшественик Николай Цонев да го закрие. Дори се е оказало, че Цонев не е издал организационна заповед за закриването на полигона, както е заявил, и процедурата по закриването на полигона изобщо не е стартирала. Младенов съобщи още, че ще бъде извършен цялостен преглед на отбранителните способности на българската армия през следващата година, който ще даде допълнителна преценка за бъдещето на полигона.

Предстои и проверка на всички договори, сключени за утилизация (унищожаване) на излишни боеприпаси.

В разгара на предизборната кампания в края на юни Николай Цонев заяви в Стара Загора, че полигонът ще бъде закрит. Цонев, който бе водач на пропорционалната листа на НДСВ, се аргументира с това, че "икономически е нецелесъобразно 86 000 декара земя да бъдат използвани само за изпитания на нови боеприпаси" и "има притеснения на обществото, че дейностите на полигона са причина за обгазяването на Стара Загора".

Цонев не стана депутат, а флиртът му с избирателите разгневи експертите в бранша, според които полигонът е уникален. Начело на протеста бе Сдружението на специалистите по боеприпаси на Валентин Радев, сегашен зам.-военен министър.

В петък Николай Младенов обясни от парламентарната трибуна, че на полигона се изпитват изделия със специално предназначение и армията проверява надеждността на оръжието и боеприпасите си. Полигонът е оборудван с техника от Австрия, Япония и Германия. Според специалистите благодарение на дейността му отбранителната ни индустрия произвеждала годишно продукти за над 400 млн. лева, предимно за износ.

"Без капацитета на полигона не е възможно да се произвеждат безопасни и качествени отбранителни продукти", посочи Младенов и припомни, че многократни изследвания са показали, че полигонът не е източник за обгазяване на Стара Загора.

По думите му имало съмнения и слухове, че в рамките на полигона е извършвана нерегламентирана утилизация на боеприпаси в периода 2006-2009 г., но и това не било потвърдено от извършени проверки.

Започва проверка на договорите за утилизация

Младенов посочи още, че утилизацията ще бъде обект на изключително строг контрол, включително и много внимателна проверка на всички договори, които са били сключени, дали съответстват на всичките изисквания за безопасност и сигурност. За тях министерството отдели 27 млн. лв.

Преди дни директорът на държавното дружество "Терем" Жечко Петров арестуван и обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, тъй като възложил на частна фирма унищожаването на боеприпаси.

Държавното дружество "Терем" е получило от МО поръчка за унищожаването на боеприпаси за над 5 млн. лв. То е било възложено на дъщерни дружества в холдинга, които пък от своя страна казали, че нямат капацитет, и решили да пренасочат средствата по поръчката към частната фирма. В крайна сметка парите за утилизация са били усвоени, но никаква работа не е била свършена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?