Близо 95% подкрепиха затварянето на "Змейово" на проваления местен референдум

Политическият флирт с полигона "глътна" 250 хиляди лева на данъкоплатците

Полигонът "Змейово"

Близо 94.5% от упражнилите правото си на глас на местния референдум в Стара Загора са гласували да бъде закрит полигонът "Змейово".

Въпреки категоричната воля на гласувалите, референдумът се провали заради ниската избирателна активност в неделния ден. 

 

Гласували са едва 29 648 души, което е 19.74 % от имащите право на глас. Според закона за референдумите, за да е валидно местното допитване, в него трябва да са гласували не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

 

На последните местни избори за общински съветници през 2011 година са гласували 68 515 избиратели, което прави референдумът невалиден.

 

Въпреки държавната кампания в последните дни, опитваща се да убеди местните жители, че полигонът не е източник на замърсяването едва 1549 души или 5.22% са гласували той да продължи да работи. 87 от подадените бюлетини са били невалидни.

 

Силно популярното решение за провеждането на референдума бе подкрепено от всички партии в предизборната кампания, като организацията на допитването струва 250 000 хиляди лева.

 

Провеждането на референдума бе спорно още от началото, тъй като Министерството на отбраната в аванс обяви, че няма да се съобрази с него. Съгласно конституцията и закона за отбраната въпросите за отбраната и сигурността са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт и не могат да бъдат решавани чрез местни референдуми.

 

Нов референдум може да се проведе след не по-малко от една година.

 

Въпросът обаче може да бъде вкаран за решение и в Народното събрание. Такова обещание в хода на предизборната кампания дадоха от РЗС, но партията не прескочи четирипроцентовата бариера за влизане в парламента.

 

Въпросът за бъдещето на полигона не се повдига за пръв път. Той беше част от предизборната кампания на политиците и на предишните парламентарни избори през 2009 година.

 

Бившият военен министър Николай Цонев (НДСВ), тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Змейово".

 

Скоро след това приемникът му на поста Николай Младенов (ГЕРБ) съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван.

 

От военното министерство твърдят, че на полигона не се извършва унищожаване на боеприпаси и той не е причина за замърсяването на въздуха, като за това са предоставени и документи.

 

Министерството на отбраната осигури денонощно видеонаблюдение на полигона и дава редовен отчет за дейностите, които предстои да бъдат извършени там. Представят се и данни от автоматичната измервателна станция за контрол и качество на атмосферния въздух.

Споделяне

Още по темата

Още от България