Николай Василев опровергава "безобразното източване" на ОПАК

Силно огорчени сме от неверните твърдения, излезли в публикация на Mediapool.bg след вчерашната пресконференция на Министерството на финансите, се казва в опровержение, получено в редакцията в петък, от бившия министър на държавната администрация Николай Василев и от неговата тогавашна заместничка Мария Дивизиева.

Ето пълният текст на писмото:

В прессъобщението на МФ коректно се посочва информация за доброто изпълнение на Оперативната програма "Административен капацитет” (ОПАК). По думите на заместник-министъра на финансите Ана Михайлова от общо 252 проекта успешно приключените към момента са 183, което е висок резултат. При проведените през последните месеци проверки на Управляващия орган (УО) на ОПАК е констатирано, че са изградени необходимите системи за управление, наблюдение и контрол при използването на европейските средства. Такава е и оценката на Европейската комисия.

Поздравяваме екипа на МФ за изнасяне на информация за нарушения от страна на бенефициентите при изпълнението на проекти по програмата. Винаги сме били категорични, че средствата трябва да се усвояват при пълна прозрачност и спазване на всички законови изисквания. Затова смятаме, че са некоректни внушенията в посочените две публикации (става дума за Mediapool и в. "Сега"), че Управляващият орган и ръководството на бившето Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) са прикривали такива нарушения.

Неинформираният читател може да остане с впечатление от публикациите, че самото МДААР и негови служители са извършили нарушения и са "източвали” средства от ОПАК. Колегите от МФ са били съвсем коректни и никога не са твърдели подобно нещо. Истината е, че Управляващият орган (преди в МДААР, сега в МФ) е работил и продължава да работи отлично. Нарушенията са на ниво отделни бенефициенти (общини, неправителствени организации и др.). Редно е да посочим, че по-голямата част от сигналите за проверки до прокуратурата, АДФИ и ОЛАФ са изпратени още през миналия мандат с подписа на тогавашния ръководител на УО Мария Дивизиева.

Ключова е ролята на УО при мониторинга на изпълнението на проектите, тъй като фактът, че един проект е одобрен за финансиране, не е гаранция, че бенефициентите ще го изпълняват добросъвестно. Точно затова усилията на екипа ни още при стартирането на програмата бяха насочени към това да създадем ясни системи за управление, наблюдение и контрол, така че нередностите и измамите да бъдат установявани своевременно и докладвани на компетентните органи.

Виждаме професионализма на ръководителя на УО и на експертите в дирекцията и затова реагираме при всеки опит да се опетни доброто име на ОПАК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?