Нисим Талеб предпочита инвестиции в Европа и не смята, че разпад на еврото ще е "голяма работа"

Нисим Талеб

Авторът на бестселъра "Черния лебед" Насим Талеб каза, че независимо от вероятността за разпад на единната европейска валута, предпочита инвестиции в Европа отколкото в САЩ, отчасти защото еврозоната е с по-добро състояние на дефицита.

Липсата на централизирано управление в Европа е друга причина, поради която инвестициите в Европа са за предпочитане, каза Талеб, който е професор по риск инженеринг в Нюйоркския университет. В издадената си през 2007 г. книга "Черен лебед" Талеб твърди, че историята е пълна с редки събития ("черни лебеди"), които не могат да бъдат прогнозирани от статистическите трендове.

Разпадът на еврозоната "не е голяма работа", заяви Талеб във вторник на среща в Монреал, чиито домакин беше Асоциацията по алтернативен мениджмънт на инвестициите. "Когато това се случи, ще има доста забавни валути. Затова не се страхувам от Европа, от инвестирането в Европа. Страхувам се от САЩ", коментира Талеб, цитиран от агенция Блумбърг.

В края на 2011 г. бюджетният дефицит на САЩ достигна 8.2% от Брутния вътрешен продукт, според данни на правителството. Това е двойно повече от 4.1 на сто, каквото е равнището на дефицита в страните от еврозоната, отбелязва Блумбърг.

"Разбира се, Европа има своите проблеми, но тя е в много по-добра форма в сравнение със САЩ", каза Нисим Талеб, който изказа сходни опасения и по време на конференция в Токио през септември.

Увеличението на лихвените равнища ще направи нещата в САЩ по-лоши, коментира Талеб, който е и ръководител на фонда Universa Investments LP и консултант към Международния валутен фонд (МВФ).

"Лихвите при нас са на ниво нула. Ако лихвите в САЩ се увеличат, можете да си представите какъв ще бъде дефицитът. Европа е като болен човек, който обаче е наясно с това. В САЩ, ние сме болни, но не го знаем. Не говорим за това", посочи Талеб.

Липсата на централизирано управление в Европа работи в нейна полза, смята Талеб, според когото най-доброто нещо е това, че Европа е създала механизъм, по който страните членки спорят една с друга, без да имат "голямо правителство".

"Централизираното управление не работи. В Европа се опитаха да наложат властния Брюксел, но какво става, ако имаш един овластен Брюксел? Имаш и лобита, които успяват да му се наложат", коментира Нисим Талеб.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?