Нобелист: Сегашната US-икономика наподобява 70-те

Носителят на Нобелова награда за икономика от 1970 г. Пол Самюелсън заявява в интервю за агенция “Блумбърг”, че повишаването на цените на петрола в момента и корекцията в сектора на недвижимите имоти в САЩ му напомнят ситуацията, в която се е намирала американската икономика през 70-те години. Това предаде БТА във вторник, като се позова на “Блумбърг”.    

Тогава Артър Бърнс, който оглавяваше Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ от 1970 до 1978 година, допусна икономиката на страната да "прегрее", тъй като централната банка поддържаше основната си лихва ниска до края на президентската кампания през 1972 година.

Проблемите през същия период се изострят и заради ембаргото върху доставките на петрол, наложено от ОПЕК, и в икономиката започва период на стагфлация. (Стагфлация идва от латинските stagno - правя неподвижен и inflatio - раздуване.

Това е състояние на икономиката, при което застоят или стагнацията се съчетава с активизиране на инфлацията - бел. ред.).

От април 2004 г. досега цените на петрола на практика са се удвоили и на 5 април тази година достигнаха 64,28 долара за барел.

В същото време корекцията на пазара за недвижими имоти в САЩ продължава и тя е най-силно изразената от 1991 година, като броят на фалитите в сектора на ипотечното кредитиране нараства, отбелязва носителят на Нобелова награда за икономика от 1970 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес