Норвежка авиокомпания въвежда постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите

Норвежка авиокомпания въвежда постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите

Норвежката нискотарифна авиокомпания "Норуиджън еър шатъл" (Norwegian Air Shuttle) ще въведе постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите, заяви неин висш представител. Съобщението бе направено в четвъртък, след като френските власти информираха, че вторият пилот на самолета А320 на "Джърмануингс" (Germanwings), който се разби във вторник във френските Алпи, отнемайки живота на 150 души, умишлено е предизвикал инцидента, след като е попречил на пилота да се върне в кабината на самолета.

"Когато единият от хората в пилотската кабина излезе, ще трябва вътре винаги да остават двама души", заяви ръководителят на полетите на Норуиджън Томас Хестхамер, цитиран от АФП, предаде БТА.

"Обсъждаме този въпрос от дълго време, но този епизод ускори нещата", допълни Хестхамер. Според него тази нова мярка ще влезе в сила в петък, след като получи зелена светлина от норвежката администрация на гражданската авиация, която реагира положително на предложението.

В момента европейският регламент не налага в пилотската кабина на самолетите непрекъснато да има двама души, когато се налага първият или вторият пилот да излезе от нея, за да отидедо тоалетната, например.

Единствено Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) има правомощията да наложи тази практика като правило на Стария континент, отбеляза АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?