"Норвежкият механизъм" дава 25 млн. евро на България, за да си оправи затворите

"Норвежкият механизъм" дава 25 млн. евро на България, за да си оправи затворите

България ще получи 25 млн. евро през следващите четири години от "Норвежкия финансов механизъм", за да подобри условията в своите затвори, съобщиха от Министерството на правосъдието в петък.

"Норвежкият механизъм" подкрепя реформите в България вече 14-та година. Средствата във фонда се отпускат от правителствата на три държави – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Министерството на правосъдието ще получи тези пари за изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, както и за създаване на преходни отделения за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване. Пари ще се дадат и за ремонт на функциониращите затвори и арести.

Преходни отделения за адаптация ще бъдат обособени към затворническите общежития в Пловдив, Бобов дол и Бургас. Пилотният затвор с учебен център ще бъде построен в Кремиковци, където в момента се намира столичното затворническо общежитие.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор ще стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване.

С пари от "Норвежкия механизъм" ще бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, ще се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Наред с това Министерството на правосъдието е поело ангажимент да разработи стратегия за продължаващо обучение на пробационните служители. Ще се проучва възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието "лишаване от свобода" и разработване на специализирана програма за менторство на хора, които имат проблеми със спазването на закона.

Досега "Норвежкият механизъм" е дал на България над 10 млн. евро за проекти в тази сфера, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата. В Шумен бе изграден нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.

През ноември 2015 година тогавашният шеф на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров обяви, че "Норвежкият механизъм" (Финансов механизъм за европейско икономическо пространство) е сред спонсорите на "един център", който "клати държавата". С пари от този "център" се реализираха няколко проекта и на ВСС. Нещо, което тогава Ясен Тодоров не знаеше.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?