Нов антирекорд - 240 случая на Covid-19 у нас за денонощие

Гърция затяга мерките на граничния пункт с България и въвежда масово тестване

Нов антирекорд - 240 случая на Covid-19 у нас за денонощие

Нов антирекорд на заразени с коронавирус за денонощие е регистриран в България при рекордно направени тестове.

Новите случаи са 240 за последното денонощие при направени 4286 PCR теста, показват данните от Единния информационен портал.

За първи път не само е достиганата, но и значително премината границата от 200 нови случая на Covid-19 за денонощие.

С новите 240 случая на коронавирус общият брой на регистрираните с у нас достигна 6342 души. Отново най-много са заболелите в столицата - 71. Това е сравнимо с данните, които се регистрираха дневно по време на първия пик на болестта у нас през април, но за цялата страна.

Разпределението по области на новите 240 случая е: Благоевград - 17; Бургас - 4; Варна - 16; Велико Търново - 8; Враца - 3; Габрово - 2; Добрич - 5; Кърджали - 4; Кюстендил - 12; Ловеч - 1; Монтана - 1; Пазарджик - 7; Перник - 1; Плевен - 12; Пловдив - 21; Русе - 4; Силистра - 1; Сливен - 9; Смолян - 13; София област - 12; София (град) - 71; Стара Загора - 11; Търговище - 1; Хасково - 1; Шумен - 1; Ямбол – 2.

Петима са починали през изминалото денонощие от Covid-19. Така броят на жертвите на пандемията досега в България вече е 259 души.

В момента 498 души се лекуват болници.

Излекуваните през последното денонощие са 129, а общо от началото на пандемията оздравелите са 3166.

В същото време редица страни въвеждат ограничения, заради тенденцията за увеличаване на заразените от коронавирус у нас. От днес Гърция затяга мерките през единствената отворена сухопътна граница с България и започна масово тестване на влизащите  през ГКПП "Кулата"-Промахон.

По информация на посолството ни в Атина към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП "Кулата-Промахон“.

По данни на мисията ни, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница при необходимост.

Българското посолство в Атина е получило уверения от гръцкия Генералния секретариат за гражданска защита, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. Съветът на МВнР е при пристигане на територията на България незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за Covid-19.

Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП "Кулата-Промахон“ се препоръчва на българските граждани, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

Отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат за българските граждани преди пътуване до Гърция, са на специално създадения сайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en. Въпросите са подредени в следните раздели: мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?; сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления; какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че имам симптоми на COVID-19, бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на Covid-19, в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите. Приложен е и формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?