Нов доклад успокоява истерията около очаквания наплив на българи и румънци във Великобритания

Нов доклад успокоява истерията около очаквания наплив на българи и румънци във Великобритания

Броят на румънците и българите, които ще дойдат в Обединеното кралство догодина, може да е едва 20 000 души, пише британският вестник "Гардиън", като се позова на междупартийната лобистка организация "Мигрейшън метърс тръст" (Migration Matters Trust).

Директорът на организацията заяви, че оценката, която е далеч по-ниска от други оценки като заявените от организации като "Мигрейшън уоч" (Migration Watch), почива върху анализ на историческите тенденции на миграцията в ЕС, макроикономически фактори като влиянието на рецесията върху Обединението кралство и ограничените възможности за заетост в области като физическия труд.

По думите му по-високите стойности са необосновани и провокативни. Според него броят на имигрантите, които ще дойдат вероятно ще достигне 20 000 души, а не 300 000 през 2014 г., както твърдят антиимигрантски лобистки организации.

Британските министри засега отказват да обявят стойности за вероятния приток, макар миналата седмица да излязоха данни, че от юни миналата година са пристигнали нови 37 000 румънски и български работници, което предизвика спекулации, че гражданите на двете страни се готвят да заживеят във Великобритания още преди да отпадне граничният контрол, отбелязва "Гардиън".

Говорител на "Мигрейшън метърс" каза, че данните включвали румънци и българи наети на сезонна работа във Великобритания за по-малко от шест месеца за разлика от официалните данни на правителството за миграцията, които включвали само хората, имигрирали във Великобритания за поне година.

Директорът на организацията заяви, че наближаваме бързо решителния момент в дебата за имиграцията в Обединеното кралство.

Данните, публикувани в сряда от националната статистическа служба, сочат, че в края на юни във Великобритания е имало 141 000 работници имигранти от Румъния и България - с 26 процента повече в сравнение с 112-те хиляди, регистрирани в края на март, и с 35 процента повече на годишна основа.

Според коментатори тези числа са предзнаменование, че още повече граждани на двете страни от бившия Източен блок ще дойдат във Великобритания, след като получат достъп до нейния трудов пазар от Нова година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?