Нов космически успех на Илън Мъск

Нов космически успех на Илън Мъск

И трите бустера на ракетата "Фалкон хеви" (Falcon Heavy), която беше изстреляна от компанията "Спейс екс" (SpaceX) в четвъртък вечер от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, се приземиха успешно, съобщи Асошиейтед прес.

Осем минути след изстрелването два от бустерите кацнаха обратно в Кейп Канаверал, както стана и при първия тестов полет през февруари миналата година.

Две минути по-късно основният бустер се приземи на платформа в океана, за разлика от първия старт, когато тази част от мисията беше неуспешна.

"Спейс екс" осъществи в четвъртък втори старт на най-мощната ракета в света в момента "Фалкон хеви" една година след като при първия тестов старт изведе с нея в космоса спортна кола.

Новата и усъвършенствана "Фалкон хеви" беше изстреляна с комуникационния сателит "Арабсат". Това е първият комерсиален старт на ракетата.

Полетът на ракетата в четвъртък беше извършен от същата стартова площадка на космическия център "Кенеди", използвана и за полетите до Луната в рамките на програмата "Аполо" преди половин век, както и за изстрелвания на космическата совалка.

За товар при тестовия старт миналата година собственикът на "Спейс екс" Илън Мъск използва собствения си спортен автомобил "Тесла" с манекен зад волана. В момента автомобилът е в орбита около слънцето отвъд Марс.

Споделяне

Още от Общество

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?