Нов опит на Столичната община да си върне "Общинска банка"

Нов опит на Столичната община да си върне "Общинска банка"

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува в четвъртък искане за свикване на извънредно събрание на акционерите в "Общинска банка" АД в опит общината да си върне контрола върху институцията. Той бе загубен преди четири години, след като едновременно три общински фирми продадоха своите акции в банката на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

След това бе прокарана промяна в устава на институцията, което осигури на разследвания за укриване на данъци бизнесмен блокираща квота в дружеството.

"Това е официален опит общината да си върне контрола върху банковата институция. Ние вече доброволно поканихме на преговори другите акционери, но заради тяхното несъгласие те така и не се проведоха", обясни пред Mediapool председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Ако другите акционери се съгласят на извънредно събрание, на него представителите на общинския капитал (70%) ще се опитат да променят устава. Целта е кметството да получи пълния контрол въз основа на притежаване на 2/3 от акциите в "Общинска банка". Вероятността този опит да успее обаче е минимален.

В момента уставът на институцията противоречи на Търговския закон. "Ако другите акционери отново не се съгласят, ние ще се обърнем към всички компетентни по тези въпроси административни и регулаторни органи. Първо обаче трябва да направим официално искане за промяна на устава", съобщи Кирилов.

Пред Mediapool той потвърди, че общинската фирма "ВиК" води дело срещу продажбата на акциите на фирмите, близки до Ковачки. Още след извършването на тази сделка, тя бе определена като незаконна, защото е станала без разрешението на СОС в ролята му на принципал на капитала на всички общински акционерни дружества.

Ако ВиК успее да спечели делото, въпросът би отпаднал от само себе си, но се очаква процесът да се проточи с години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес