Нов протест за Пирин пита докога цялата държава ще работи за Цеко

Властта продължава да игнорира исканията на екозащитниците

Снимка: bTV

Нов протест в защита на Пирин – този път по обед и пред сградата на екоминистерството, попита "Докога цялата държава ще работи за Цеко?". Десетки граждани се събраха в четвъртък пред сградата на Министерството на околната среда и водите с продължаващи искания за оставка на екоминистъра Нено Димов, докато в същия момент той провеждаше закрита среща за климата като част от програмата на европредседателството.

Демонстрацията, охранявана от около 30 полицаи, обаче бе напълно пренебрегната от Димов, въпреки призивите на присъстващите "Нено, слез!".

Другото скандиране бе "Нено вън!" като продължаващо искане на отстраняването на екоминистъра. Протестиращите вече настояват и за оттеглянето на вицепремиера Валери Симеонов, но преди ден премиерът Бойко Борисов обяви в тв инвервю, че няма да иска оставката на нито един от двамата.

Протестиращите настояха за пореден път министърът да каже кой е реалният собственик на ски зона "Банско" и "Витоша ски". В интервюто от предишната вечер Борисов каза, че "всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос". Той обясни още, че "Зелените" не вярват на Минев – затова според мен собственикът да излезе, да се разкрие и да каже кой е".

Премиерът също така отрече държавата да помага на "Юлен", но според природозащитниците това не е така.

  

Снимка: Офнюз

"И изпълнителната власт работи за "Юлен" с решението си за плана за Пирин, и парламентът обслужи днес "Витоша ски", а те са на един и същи човек – Цеко. Всъщност цялата държава работи за Цеко", заяви пред събралите се Катерина Раковска от Глобалния фонд за дивата природа WWF. Организацията стои зад поредицата от протести в защита на Пирин, провокирани от промяната в плана за управление на едноименния парк, позволяващи нови ски строежи в защитените територии.

От четвъртък протестиращите пред екоминистерството прибавиха към исканията си и настояване депутати да внесат в Конституционния съд жалба срещу повторно приетите по-рано през деня поправки в Закона за земеделските земи, който позволява удължаване на действието на смяната на предназначението на ниви и застрояването им. "Обединените патриоти", ГЕРБ и "Воля" преодоляха наложеното от президента вето върху поправките, които според природозащитниците ще доведат до изграждане на нови ваканционни селища край Черноморието върху земи с променено предназначение.

"Мисля, че тези народни представители, които са гласували "против" този закон, ако имат принципна позиция, трябва да продължат със следващата крачка и да внесат жалба в КС", коментира Димитър Кацов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", цитиран от БНР.

  

Снимка: Офнюз

Природозащитниците предлагат чрез промени в Закона за устройство на територията да се обявят за невалидни вече приетите подробни устройствени планове.

След събралите се пред ековедомството недоволни граждани имаше млади хора, родители с малки деца и бебета, протестиращи със скиорски очила и челници.

"Колко километра нови писти вървят комплект с втория лифт", бе изписано на огромен транспарант. Песента на рок певицата Милена Славова "Нямам нерви" показа емоциите на демонстрантите.

Вечерта в четвъртък в десет български и три чужди градове ще има още протести срещу решението на правителството за промяна на плана за управление на парк "Пирин", с искания на оставките на Нено Димов и Валери Симеонов, както и призиви за отхвърляне на предложените от "Обединените патриоти" и ГЕРБ промени в Закона за горите. Ако те бъдат приети, ще отпадне задължението за промяна на предназначението на земите в горски терени при реконструкция или построяване на нови ски лифтове и писти. На практика това ще отвори вратата за масова реализация на различните проекти за разширяване на ски курортите и изграждане на нови лифтове и писти.

През 2012 г., когато бяха наложени ограниченията за промяна предназначението на земята за ски строежи, шест месеца бяхме на протести, припомни Константин Иванов от WWF.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес