Нов сигнал за ремонта на "Графа" е внесен в прокуратурата

Нов сигнал за ремонта на "Графа" е внесен в прокуратурата

Организацията "Спаси София" внесе нов сигнал в прокуратурата за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

В него се посочва, че строителните работи са били спрени за 86 дни с оправданието за лошо време. Справка на БАН обаче сочи, че в почти половината от този срок атмосферните условия са позволявали да се работи.

Според организацията с официалното спиране на ремонта са спестени неустойки за забавяне на изпълнителя Джи Пи Груп. Те пресмятат, че фирмата е е щяла да загуби близо 5 млн. лв.

От "Спаси София" твърдят, че въпреки че строителството е било официално спряно с Акт 10, на "Графа" все пак се е работило. Според организацията по същество това е незаконно строителство.

Ремонтът на "Графа" вече доведе до едно дело. То се води срещу бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Прокуратурата го обвини в престъпление по служба и първоначално изчисли, че с действията си той е нанесъл на общината щета от 5 млн. лв. След това сумата бе намалена до 919 хил. лв.

Разследващите твърдят, че по инициатива на Крусев е подменена виброизлоационната подложка на трамвайното трасе с такава, каквато е предложил отпаднал от търга участник,  но на по-висока цена.

Освен това трамвайните линии в участъка до ул. "Алабин" първо били сменени с по-евтини, но описани като по-скъпи и платени два пъти. Това разследване също започна след сигнали от "Спаси София". Първото заседание по него бе в четвъртък. Делото ще започне по същество през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?