Нов скандал в парламента по случая "Мирослава" от Перник

Депутатите не стигнаха до гласуване на изводите на комисията "Ципов"

Убитото момиче Мирослава Николова

Над два часа Народното събрание дискутира в петък неяснотите около убийството на 18-годишната Мирослава от Перник и неясната смърт на основния заподозрян и свидетел по делото впоследствие Стойчо Стоев – Чочо.

Формален повод стана докладът на официалната комисия, съставена само от управляващите и председателствана от близкия до Искра Фидосова юрист и бивш съветник на Янаки Стоилов в мандата на Тройната коалиция Красимир Ципов.

Неговата комисия трябваше да проучва случаите с убийството на момичето, както и арестите в Мировяне, в Скравена и случаят "Бесоолу". Депутатите от мнозинството отчитат, че има пропуски при разследването на отвличането и убийството на Мирослава и препоръчват в доклада МВР да закупят камери за всички групи, които задържат хора.

На практика комисията, съставена от управляващите, не обърна внимание на нито един от стряскащите и неясни факти около убийството на Мирослава. В над петдесетминутно експозе Красимир Ципов преповтори всички тези на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според опозицията, която сформира алтернативна комисия и изнесе данни за редица нарушения и несъответствия в случая "Мирослава", официалната комисия нищо не е свършила.

По думите на Ципов пък действията на ДСБ, ДПС, БСП и "Атака" са противоконституционни, тъй като народните представители нямали право на разследване.

От своя страна опозицията за пореден път зададе въпросите, които управялващите вече месеци се опитват да отклонят.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заедно с колегата му от ДПС Христо Бисеров попитаха защо ГДБОП е имала самостоятелни оперативни действия, защо шефът на службата Станимир Флоров е създал грешна следа, като заяви, че Мирослава вероятно е избягала в чужбина, защо по ръцете на Стойчо Стоев, за когото се твърди, че се е самоубил, няма барут, къде са били полицаите и поемните лица в това време, защо е обезвреждана аларма, при положение че е свалена година по-рано.


"Управляващите се опитаха да изградят политическа закрила и да скрият лицата, които са извършили закононарушения при случая "Мирослава", заяви Костов.

По думите му властите не са спазвали изискванията на законите на страната и са нарушени права на български граждани, което е довело до неразкриване на смъртта на Мирослава и до смърт на основен свидетел. Той отбеляза, че без да има компетенции да дава указания и да извършва действия по разследването, ГДБОП извършва свои самостоятелни оперативно-издирвателни действия, които не са част от официалното разследване и които водят до пълен саботаж на самото разследване.

"Благодарение на смелостта на семейството на Мирослава се стигна до нещо като развръзка, която после е саботирана", допълни Костов. И попита кого прикрива полицията, в частност ГДБОП и Станимир Флоров.

"Тази комисия беше опит да се намали градусът на общественото напрежение през февруари", каза Ангел Найденов (БСП). Според него при този случай е имало политическа закрила, прикриване на слабости и закононарушения. Източник на силната тревога е това, че в опита да се скрие истината се включиха хора от различни нива на управляващите, посочи той.

"Ще се намери ли някой, който да разследва хипотезата, че висшето ръководство на ГДБОП е участвало в прикриване на престъпление и ние като народни представители ще станем ли съучастници на престъпници, които работят в сферата на сигурността. Това е една много вероятна хипотеза", заяви Христо Бисеров от ДПС.

"Има изключително смущаващи факти при разследването – как ще се вземат натривки с негоден ацетонов разтвор", попита Костов, визирайки оперативните действия след смъртта на Стоев, която според официалната версия на МВР е била самоубийство.

"Кого прикрива ГДБОП и Станимир Флоров", запита още лидерът на ДСБ.

Бисеров и Костов поставиха въпроса дали основният свидетел по случая "Мирослава" Стойчо Стоев е бил сътрудник на ГДБОП и е работил по разкриването на наркобос в Перник.

"Какво е видяло това дете във физкултурния салон, където е видяно последно живо", попита народният представител от БСП Божинов за 18-годишната Мирослава. Той също така предложи поименно гласуване, за да се види дали Народното събрание разпъва политически чадър над мъглявия случай.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пък се опита да излезе от ситуация, повдигайки отново случая с убития "Пепи" по време на управлението "Костов", но темата не бе подета от никого.

В крайна сметка парламентът не стигна до гласуване на официалния доклад. Вотът на парламентаристите бе отложен за сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България