Нов случай на птичи грип у нас, този път в резервата "Сребърна"

21 пеликана бяха намерени мъртви в резервата "Сребърна" преди два дни. Два от тях са изследвани за птичи грип и резултатите са положителни

Втори случай на птичи грип е установен в България от началото на годината. Болестта е открита при изследването на намерените преди два дни 21 мъртви пеликана в резервата "Сребърна". Взети са проби от две от птиците и те са се оказали положителни за птичи грип, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В края на януари бяха открити диви птици, умрели от птичи грип в Бургаско.

Заради новите случаи на зараза са въведени предпазни мерки против разпространението на болестта. Определена е 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона. В предпазната зона се включват резервата "Сребърна" и село Сребърна. Наблюдаваната зона около огнището обхваща селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново от община Силистра и гр. Ситово и селата Попина и Поляна от община Ситово. В двете зони има само една ферма за бройлери, която към момента е празна. Всички останали птицевъдни обекти са за отглеждане за лична консумация.

В наблюдаваната и предпазната зона се забранява преместването и транспортирането на домашни и други птици. Забранява се и изпращането на яйца за люпене. Домашните пернати не трябва да бъдат пускани да се разхождат свободно навън.

В определените зони не може да се търгува с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч. Преустановява се транспортирането или разпространението на непреработен тор от стопанства с домашни или други птици или птици, отглеждани на закрито. Забранен е и ловът на пернат дивеч.

Забранява се събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.

Още по темата
Още от България

Как оценявате нареждането на премиера за отстраняване на Дж Пи Груп от всички проекти?