Нова акция срещу солта и захарта в храните

Здравното министерство започва преговори за намаляване солта в хляба и млечните продукти, на безалкохолните ще се налага такса

Нова акция срещу солта и захарта в храните

Министерството на здравеопазването ще започне преговори с производители за намаляване на солта в хляба и млечните продукти. Същевременно ведомството работи по законови промени за въвеждането на такси върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и поетапното елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Това са част от мерките, които МЗ подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, обяви в петък служебният зам.-здравен министър Галин Каменов.

В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40% от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Каменов обясни, че първата мярка на МЗ е да проведе разговори с производители на хляб и млечни продукти да влагат по-малко сол в тях. По думите му това няма да коства нищо като инвестиция на фирмите от бранша и затова ведомството разчита на успешни преговори.

“Намалената консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 милиарда долара от лечението в рамките на едно десетилетие. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението и поне 10% по-малко смъртни случаи от сърдечна атака“, посочи Каменов.

Наред с това две работни групи подготвят предложения за облагане с допълнителна такса на сладките безалкохолни напитки, както и за елиминирането на трансмазнините в преработените храни. По отношение на сладките напитки световният опит сочи, че при повишаване на цената има отлив от консумацията им, което оказва благоприятно въздействие върху здравето на хората, отбеляза зам.-министърът.

При разработването на законодателните промени ще се ползват и предложения от проектозакона за данък върху вредните храни, предложен от екипа на здравния министър Петър Москов, който обаче бе посрещнат със силна съпротива от индустрията и така и не стигна до обсъждане в правителството. Законът предвиждаше различните продукти с прекомерно съдържание на сол, захар и трансмазнини да бъдат обложени със ставки между 3% и 78% за различните групи.

Преходният екип на ведомството залага на по-меки мерки, като единствено за безалкохолните сладки напитки се предвиждат такси, докато за намалението на солта и трансмазнините ще се търси диалог за промяна в рецептурниците на производителите.

Освен срещу вредните храни, министерството обмисля и по-сериозни мерки срещу тютюнопушенето. Работи се по подготовката на национална кампания срещу тютюнопушенето. За по-строг контрол обаче не достигат ресурси, стана ясно от обясненията на Каменов и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

25% от служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) били на минимална работна заплата, а те осъществяват контролната дейност. Освен това средната възраст на инспекторите на РЗИ е 54 години.

“Общественото здраве се опазва с пари и хора, а в момента ние нямаме нито пари, нито хора. В над 95% от дейността си министерството отговаря за болнолечението и в под 5% от дейността си се занимава с това как да направи нацията по-здрава“, каза д-р Ангел Кунчев и уточни, че в останалите държави политиките са насочени главно към мерки за профилактика и промоция на здравето.

Кунчев коментира, че подобряването на общественото здраве изисква дългосрочни мерки, които не намират място в политическите програми, които са с доста по-кратък хоризонт. Според него трябва да започне поетапно увеличаване на средствата за опазване на общественото здраве с около 10% годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес