Агроминистърът: Данък "вредни храни" е наказателна акция

Десислава Танева. Снимка: БГНЕС

Данък "вредни храни" няма да доведе до подобряване на храненето, а ще се превърне в наказателна санкция към част от бизнеса, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заседанието на парламентарната агрокомисия в сряда.

Тя посочи още, че при разработването на идеята за новия наологне е искана позицията на Министерството на земеделието и на Агенцията по храните. Според нея предложението трябва да се преосмисли от здравното ведомство, тъй като съществува риск данъкът да се възприема от Европа като непозволена държавна помощ спрямо фирмите, които остават извън обхвата на закона.

Подобен данък ще рефлeктира върху цената на много храни и ще затрудни домакинствата, ще се превърне в наказателна санкция за фирмите, а е под въпрос и доколко ще може да бъде събиран, допълни министърът.

Танева припомни, че има други инструменти за стимулиране на здравословното хранене, сред които е и излязлата вчера наредба, според която всички млечни и местни продукти в детските градини трябва да са произведени по БДС.

Вече имаме агенция за безопасност на храните и непрекъснатото говорене за вредни храни създава впечатлението, че произведените храни у нас са некачествени, което не е така, защото производството у нас отговаря на европейските изисквания, коментира още агроминистърът.

Пред депутатите тя посочи, че страната ни ще загуби минимални средства по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., чийто кроен срок за отчитане е средата на ноември.

По думите ѝ към момента по програмата са усвоени 2.5 млрд. лв. или 83 на сто от общия бюджет, а до края на периода се очаква процентът да стигне 92-93 на сто.

От 30 ноември в рамките на три седмици ще се подават документите и по проектите по новата оперативна програма. Освен това ще бъдат изплатени и средствата за агроекология, както и останалите 30% от средствата за животни по различни програми. Предстои разпределянето и на отпуснатите извънредно от Европейската комисия за българските животновъди 6 млн. евро заради пазарната криза с млечните и месните продукти, породена от руското ембарго за внос на европейски хранителни стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от България