Москов обеща гарантирано направление за всеки, ако лекарят прецени

Връщането на ДПС във властта минава през (само)унищожението на РБ

Москов обеща гарантирано направление за всеки, ако лекарят прецени

Всеки здравно осигурен български гражданин ще получи своето гарантирано поне едно направление за преглед при специалист, независимо в коя част на месеца го поиска, обеща здравният министър Петър Москов. Твърденията, че и след промените от 1 април за направления ще се чака до два месеца, са писания в сайта “Гошо и аз“, коментира той в петък пред Нова телевизия. Все пак направи уточнението, че преценката дали да се даде направление или не ще бъде на личния лекар и не може всеки по свое желание да ходи да си иска направления. “Лекарят удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи", заяви Москов.

Информацията, че само хората с хронични заболявания като високо кръвно и астма, които са диспансеризирани, ще имат право на свой личен пакет с направления, а не всички здравно осигурени, както твърди Москов, беше съобщена преди Нова година от неговия заместник Бойко Пенков.

“С наредбата за диспансеризацията всеки български гражданин ще получи своето право на по едно направление за специалист и вече няма да има значение дали отивате в началото или в края на месеца. Едното е документ на МЗ, другото е писание в сайта “Гошо и аз“. Правите ли разлика между това, което аз казвам и това, което сте чел в някакъв сайт. Това, което аз казвам седи като нормативен документ на сайта на министерството, а другото са свободни интерпретации“, коментира Москов. “Освен това Здравната каса вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително", посочи той.

На практика и в момента дали да се отпусне направление или не става по преценка на личния лекар, а наредбата задължава отпускането на направления само за остри състояния. Според Москов разликата със сега и това, което предстои е, че сега лекарят може да каже, че са му свършили направленията, а занапред ако наистина се налага няма да бъде ограничен в отпускането им.

В болница и аптека ще се влизат с пръстов идентификатор от април

Москов съобщи още, че до началото на април пръстовият идентификатор ще бъде въведен в болниците и аптеките, а после поетапно и в останалите звена от системата. По-късно от здравната каса обясниха, че с пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от касата. Пръстовият отпечатък не се съхранява в електронна памет и не оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред. Няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти. Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства.

Москов опроверга информацията, че апаратите за радиохирургия в лечебните заведения не работят, защото няма осигурено финансиране.

"Има осигурено финансиране, има такава клинична пътека и касата заплаща. Всеки може да ползва апаратурата при съответните медицински критерии", каза здравният министър. По думите му в столичната болница "Иван Рилски" вече се използва апаратурата и има преминали пациенти.

“Настъпили сме интереси в здравеопазването за около 800 милиона лева, които до момента не са били в полза на общественото здраве и на данъкоплатците", коментира Москов по повод разнородните информации в медиите по здравни теми.

Данък “Вредни храни“ не бил погребан

Той коментира още, че данъкът "Вредни храни" не е погребан. Той разясни думите на финансовия министър Владислав Горанов, че приходи от такъв данък няма заложени в бюджет 2016 година с това, че данъкът няма "фискални цели", а здравни.

Законопроектът за данъка ще бъде внесен другия месeц за обсъждане в Министерски съвет, съобщи Москов. Той допълни, че данъкът "Вредни храни" не е част от управленската програма на правителството, а инициатива на министерствата на здравеопазването и на спорта.

"Така че, ако намерим съгласие, ще го внесем в парламента и ще търсим допълнително съгласие и сред депутатите", каза Москов.

Връщането на ДПС във властта минава през (само)унищожението на РБ

"Връщането на ДПС през парадната врата на управлението минава през самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация с ГЕРБ, аз няма да съм човекът, който ще отвори тази врата, било пред Доган, било пред Местан", коментира още Москов, който въпреки излизането на партията му в опозиция, остана министър.

По думите му в момента тече процес на разпадането на "всичко, що е в опозиция", но нямало причини това да става в управлението. "ДПС е опозиция и се разпада. Това с геополитическата ориентация и етническия мир е поредното алиби, за да може зад него да се прикрива една безнаказаност и разхищение на публичните финанси", каза той.

Според Москов няма верен отговор на въпроса на кого е по-близък Пеевски - на Доган или на Местан. "Свидетел съм на доброто взаимодействие между тези хора", заяви Москов по повод разцеплението в ДПС и заявката на бившия лидер на партията Лютви Местан, че е готов си партнира с десните партии.

Здравният министър, който напусна зам-председателското място в ДСБ, но остана в партията, която е в опозиция и в управлението, повтори тезата си, че стабилното политическо бъдеще на България е трайна стабилна коалиция между ГЕРБ и РБ, която надхвърля рамките на този мандат.

"Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция. В момента е във висока степен на готовност от подписване на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока и внасянето му на Съвет за развитие, в който ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия да бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието", заяви здравният министър.

По думите му Реформаторският блок "не е сбор от няколко партии, които да надделяват вътре в блока, а е надежда за това, че разпокъсаната десница може да работи заедно".

Той заяви, че е в добри отношения с Радан Кънев."Говорим за отстояване на политическа линия. В този случай с Радан имаме обективни различия", коментира още Петър Москов, който остана във властта, след като неговата партия ДПС мина в опозиция.

На въпрос дали е любимец на премиера Бойко Борисов, Москов заяви:"Аз не живея с идеята да бъда любимец, а с идеята да правя всичко така, че програмата, под която сме се разписали, да бъде направена. Това е единстветоно нещо, което има смисъл. Останалото е борба за тронове, в която аз не участвам".

Споделяне

Още по темата

Още от България