Нова газова криза е по-реален за България проблем от тръбопроводите

Нова газова криза е по-реален за България проблем от тръбопроводите

За България като по-реален проблем се очертава нова газова криза през зимата, заради руско-украинските отношения, отколкото медийни казуси със заобикалянето на страната ни от трасето на “Южен поток“ и замяната на “Бургас-Александруполис“ със “Самсун-Джейжан“ през турска територия. Това коментира в четвъртък пред БНР Илиян Василев, бивш посланик в Русия, сега директор на “Делойт България“.

По думите му заради набъбващите въпроси в руско-украинските отношения и предстоящите избори в Украйна, нова газова криза не е задължителен, но е напълно възможен сценарий.

Двете страни имат няколко много трудни за решаване въпроси, наследство на на структурни проблеми в газовите отношения, посочи Василев.

Първият е, че Украйна, както и всички други страни, рязко намали потреблението на природен газ, което я отведе до потенциални претенции от страна на "Газпром" по отношение на клаузата “take or pay“ (вземи или плащай). Освен това Украйна, съвсем в правото си, иска да увеличи транзита, тъй като тарифите са от съветски времена по странни формули, които нямат нищо общо със съвременните, не отразяват инвестиционни и реални разходи. Сега искат да увеличат транзитната такса с близо долар до 2.7 на хиляда кубически метра на сто километра.

Това, разбира се, руската страна не го приема, а Украйна, ако не увеличи транзитните такси, трудно може да финансира модернизацията на своята инфраструктура, какъвто ангажимент пък е поела към ЕС..

Напълно реална е нова газова криза, като проблемът за България е, че от началото на 2009 г., когато беше предишната газова криза, не направи за увеличаване на дебита на газохранилището в Чирен, за да се увеличат възможностите ни за реакция, посочи Василев.

България се научава как да реагира

По повод публикациите в руски медии, че Русия ще заобиколи България с газовите и нефтените си трасета, той коментира, че “българската страна започва като че ли да се научава на какво да реагира и на какво да не реагира, тъй като не може с медии да се прави политика“.

Василев посочи, че подписаният меморандум за разбирателство по включването на трите руски компании в “Самсун – Джейхан“ и пускането на "Южен поток" през турски териториални води на Черно море, за да се заобиколят украинските, няма нищо общо с интерпретациите, които бяха дадени.

Запознатите в детайли със “Самсун-Джейхан“ разбират, че Русия действително не разполага с количества нефт, които излизат в акваторията на Черно море, каза специалистът. Новите количества, които налагат резервни обходни маршрути, идват от Казахстан и те са притежание на американски, казахски компании и единствено “Роснефт“ от трите руски компании, включени в петролопровода, би трябвало да има нефт. “Роснефт“ обаче преди две години прие стратегия за концентрация на усилията ѝ в нефтопреработка в самата Русия и ограничаване на износа, посочи Василев. Така че предметно, като се влезне в детайлите, се разбира, че това просто няма как да бъде проблем за България, както и да се интерпретира, допълни той.

Бившият ни посланик в Русия припомни “приблизително подобния казус за заобикаляне, в кавички, на България чрез "Син поток".

Не сме фактор в решенията на Русия

“И тогава, и сега има още хора, които не разбраха, че България не е основният фактор в решението на Русия дали да заобиколи България или не. Основният фактор и всички тези проекти, за които ние говорим, имат за цел Русия да заобиколи Украйна. И в този процес една или друга политика на България няма основна тежест“, заяви той.

“Има много такива опити за геополитически маневрирания – някои скрити, някои по-открити. България обаче е съвсем в правото си и е логично да следва логиката на своите вътрешни интереси“, заяви Василев.

По думите му българските интереси са по-скоро свързани с изграждането на междусистемните газови връзки с Търция и Румъния, с търсенето на нефт и газ в офшорната зона на Черно море, с развитието на нови газохранилища и капацитети. “Изобщо нашият дневен ред е много по-практичен, отколкото тази медийна голяма енергия, в известен смисъл и суета дали сме някъде или извън хипотезата на сключването на някакви проекти в бъдеще.ние много грешно интерпретираме случващото се понякога в двустранните отношения“, каза още Василев.

"Напълно заобиколими сме"

Според депутата от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров България е напълно заобиколима страна в проекта "Бургас-Александруполис". Той коментира, че за Русия проектът би излязъл по-евтин, ако тръбата не минава от тук, но руснаците не искат да са зависими само и изцяло от Турция в този проект, за да не се получи ситуация, сходна на тази с Украйна от миналата зима, каза още Димитров.

"В момента виждаме какво представлява руската дипломация и руската държава. В навечерието на посещението на нашия министър, омачкване на нашето обществено мнение, в общи линии със заплахи", коментира той руските медийни публикации, предшестващи визитата на настоящия енергиен министър Трайчо Трайков в Москва.

Петър Димитров посочи добронамереното отношение на Турция към Русия, която едва ли не казва на Русия: "Заповядай, направи си "Южен поток" през турски териториални води". Според него това добронамерено отношение е договорено срещу износа на нефт и включването на Русия в проекта "Самсун-Джейхан".

"От тази гледна точка аз се страхувам, че "Бургас-Александруполис" е под въпрос", заяви бившият енергиен министър.

Крайно време е да спрем да се правим на неинформирани и да кажем ще ги правим ли тези проекти или няма да ги правим, но българският интерес е такъв, ето това ние не можем да отстъпим, каза още Петър Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес