"Нова република": Да на дясно обединение, но само ако не бъде оглавено от лидерите на РБ

"Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква", декларира формацията на Радан Кънев по повод съюзите с ГЕРБ

"Нова република": Да на дясно обединение, но само ако не бъде оглавено от лидерите на РБ

Надпартийната платформа "Нова република" е готова за дясно обединение, но само при условие, че виновните за политическите съюзи с Бойко Борисов да не бъдат кандидати за депутати. Това заявиха в петък от формацията, оглавявана от лидера на ДСБ Радан Кънев, по повод емоционалния призив на лидера на БЗНС Николай Ненчев за коалиционни разговори.

"Нова република" декларира, че Радан Кънев също е готов да не се кандидатира за депутат, ако идеята бъде приета от останалите формации. Изтъква се, че десницата два пъти през последните години се е обединила около ГЕРБ, като и двата пъти резултатът е бил корупция и комунистически методи на управление.

"Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква", изтъкват от формацията.

"Нова република" се учреди миналия месец с основни играчи ДСБ и Гражданския съвет, които бяха част от Реформаторския блок, но в опозиция на правителството "Борисов 2" през цялата 2016 г. заради провалената съдебна реформа. Междувременно бившият правосъден министър Христо Иванов, предложил тази реформа, учреди в началото на януари партия "Да, България", в която влязоха представители на "Протестна мрежа", граждански активисти и млади хора от чужбина. Ръководството на "Да, България" реши партията да се явява самостоятелно на предстоящите избори и отхвърли отправената преди това покана за коалиция с "Нова република".

Същия месец останалите четири партии от РБ проведоха свой първи конгрес и призоваха ДСБ да се върне в Блока, но това не стана.

Най-новото развитие в дясно е, че партията на Корман Исмаилов НПСД напусна РБ и отиде при ДОСТ на Лютви Местан.

"Да, дясното трябва да бъде единно. И трябва да спре както “левия план” на БСП за нови 20 милиарда кражби и влиянието на ДПС върху правосъдието, сигурността и икономиката, така и напъните на ГЕРБ за еднопартиен корумпиран режим от средноазиатски комунистически тип. За целта е нужно единство на всички десни и демократични избиратели - и тези, които бяха излъгани от ГЕРБ, и тези, които бяха принудени да подкрепят кандидата на БСП, за да спрат режима на Борисов", се казва в обръщението на "Нова република".

По-нататък се казва, че "дясното може да бъде единно само като категорична алтернатива на ГЕРБ".

Припомня се, че два пъти десницата се обедини около ГЕРБ - през 2009 и 2014 г.: "И двата пъти резултатът беше корупция, комунистически методи на управление, рекет върху бизнеса, цензура в медиите и удари по партньорите. И в крайна сметка - обезверяване на излъганите десни избиратели и реванш на БСП. ГЕРБ нито може да обедини дясното, нито да спре левицата. Котката вече не лови мишки. Десет години Борисов доминира българската политика с комунистически методи на управление. И в резултат дясното е все по-слабо, демократичните ценности са потъпкани, а хората - бедни. БСП крепне от управлението на ГЕРБ".

"Нова република" смята, че дясно обединение с Кунева би било патерица на ГЕРБ и лъжа към избирателите: "И ние имаме своя грях през 2014 г., но няма да го повторим. Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква. Да, хората очакват по-широко дясно обединение. И ние в "Нова република" искаме единство вдясно срещу ГЕРБ, БСП и ДПС".

"Нова република" посочва, че това е възможно при две условия: ясно разграничаване от Борисов и отхвърляне на всякакви възможности за коалиции с ГЕРБ, както и явяване на избори "без виновните за колаборацията с Борисов политически лидери".

"Нашият председател г-н Радан Кънев е готов също да не бъде кандидат за народен представител в името на единна дясна алтернатива на ГЕРБ, която да изпрати фалшивата “десница” на Борисов в историята и да спре възхода на червената олигархия", декларират от "Нова република".

Споделяне

Още от България