"Нова телевизия" купува "Канал 3" и 8 музикални медии

"Нова телевизия" купува "Канал 3" и 8 музикални медии

Компанията на братя Домусчиеви "Нова Броудкастинг Груп" иска да придобие контрола върху свързваните с Делян Пеевски "Канал 3" и 8 музикални медии - радиата "Веселина", "Витоша", "Витоша ФМ" (без дейност), "Експрес" (без дейност), "Magic FM", "The Voice Radio" и телевизиите "Magic TV" и "The Voice TV",  става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Уведомлението за предстоящата концентрация е задължително по закон, тъй като антимонополният орган трябва да направи оценка за влиянието на сделката върху пазара.

Само преди дни - на 20 август, в. "Капитал" съобщи, че "Нова Броудкастинг Груп" е придобила 100% от онлайн групата "Нет инфо". Доскоро Домусчиеви държаха 70% от групата.

Откакто Нова телевизия стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, на работа в медията се прехвърлиха редица кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в "Нова" стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на "Нова телевизия".

Преди това пък от "Канал 3" в "Нова" се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за "Нова".

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в "Нова телевизия" бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3". Почти веднага след появата на Велева от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините.

Само преди дни бизнесменът Кирил Домусчиев обяви през Фейсбук профила си, че няма "съвместен бизнес с г-н Делян Пеевски". Същевременно, противниците на Пеевски - банкерът Цветан Василев и хазартният бос Васил Божков, твърдят точно обратното. През юни Василев директно заяви, че Делян Пеевски доминира в "Нова телевизия", а Кирил Домусчиев само осигурява финансирането.

Редица от най-големите имена на "Нова" пък бяха принудени да прекратят договорите си с медията.

Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев. Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от "Нова телевизия" подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

"Нова телевизия" бе закупена от братя Домусчиеви в началото на 2019 г. за 185 млн. евро, половината от които бяха финансирани с огромни кредити от 4 банки: УниКредит Булбанк – 50 млн. евро, БНП Париба – 20 млн. евро, ОББ – 20 млн. евро и Банка ДСК – 10 млн. евро. Тогава КЗК даде зелена светлина за прехвърлянето, след като преди това с неубедителни аргументи спря продажбата на "Нова телевизия" на чешкия милиардер Петър Келнер.

Споделяне

Още по темата

Още от България