Новата Копривщица – второто Банско

Общинският съвет гласува за вдигането на нови квартали, промишлена зона, две ски писти, мотописта и огромен конферентен център

Новата Копривщица – второто Банско

Общинският съвет в Копривщица на практика е гласувал за презастрояването на града и превръщането му във второ Банско. Предвижда се изграждането на две ски писти, лифт, мотописта, АТВ писта, застрояване на живописните хълмове около града, промишлена зона с малко зеленина и гъсто застрояване и т.н. Това става ясно от укриваното от общинарите скандално решение от 17 март, с което Mediapool разполага от свои източници в общината. Всички взети решения са в полза на местния бизнесмен Радослав Йовков.

Ето какво са гласували общинските съветници:

 • От Общия устройствен план на града да отпадне статутът му на архитектурно-исторически резерват. Това бе поискано от бизнесмена Радослав Йовков.
 • Да бъде премахната охранителната зона, която въвежда ограничения за застрояването на хълмовете около градчето, които са неотменен атрибут на уникалния местен пейзаж.
 • Общинският съвет е против охранителна зона и гласува да няма такава, с което на практически се отваря възможността багерите да плъзнат по хълмовете. Местният бизнесмен Радослав Йовков, който задава тона на местните общински избраници, също не желае охранителна зона.
 • Общият устройствен план да предвиди нови зони за промишлено и жилищно строителство, както настоява Радослав Йовков.
 • Общинарите гласуват за изграждането не на една, а на две ски писти. Първото им решение е за възстановяването на съществуващата ски писта в местността "Гергьовден"
 • Към тази писта трябва да се изгради и лифт.
 • Втората ски писта трябва да се изгради в местността "Крецул"
 • Към тези две ски писти трябва да се изградят още мотописта и АТВ писта, място за конен спорт, маршрути за колоездене и спортно ориентиране.
 • Общинарите гласуват Общият устройствен план да предвиди изграждането на конферентна зала с капацитет до 1000 места. Този проект също се свързва Радослав Йовков.
 • В решението на Общинския съвет се казва, че промишлената зона на града трябва да допуска застрояване с плътност 80%, кинт (интензивност) 2.5, височина до 15 метра и озеленяване 20%. Урбанистите са предложили плътност 60%, кинт 1.5, височина 10 метра, озеленяване 40%. Радослав Йовков публично се обявява срещу идеите на урбанистите, защото не можел да си вдигне инсталацията за производство на сухо мляко, която според изискванията трябва да е висока най-малко 11 метра. Общинарите гласуват точно това, което бизнесменът иска.
 • Общинският съвет гласува създаването на буферни паркинги в покрайнините на града.
 • Гласува се за създаване на специални зони за палаткови лагери.
 • На последно място, но не по важност, общинските съветници гласуват от плана на града да отпадне един парк. Става дума за идеята на урбанистите да превърнат местността "Баркиш" в парк, какъвто той е бил преди години. Тази земя принадлежи на Радослав Йовков и ако това се направи, тя трябва да се отчужди. Той се обръща към общинските съветници и урбанистите с думите: "Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите – тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой – да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви – това посмъртно няма да стане". Общинарите гласуват това наистина да не стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?