Нови 216 случая на Covid-19, голямо огнище в шивашки цех в Айтос

Под карантина са 201 паралелки в страната

Нови 216 случая на Covid-19, голямо огнище в шивашки цех в Айтос

През изминалото денонощие са регистрирани 216 нови случая на коронавирус у нас при направени 3 302 PCR теста, като процентът на положителните проби отново отбелязва ръст до 6.5%. Най-много са новозаразените в Бургаска област – 64 души, като по-късно стана ясно, че това се дължи на открито ново огнище в шивашки цех в Айтос, където са заразени 49 души. В цеха работят общо 89 души от Айтос, Руен и Карнобат.

Бургас иска съдействие за включване на още болници в лечението на Covid-19

С коронавирус са регистрирани и четирима служители от вътрешното отделение в болницата в Айтос. С изключение на вътрешноболничната инфекция в Айтос, няма други настанени в болница.  От Община Бургас съобщиха, че кметът Димитър Николов ще поиска от Министерството на здравеопазването, освен УМБАЛ и общинската белодробна болница да бъдат включени и други болници в Бургас в обслужването на пациенти с коронавирус чрез сключване на договори със здравната каса.

Мотив за това е, че болниците в Бургас обслужват пациенти от целия регион. Към момента 16 пациенти с коронавирус са настанени в инфекциозно отделение на университетската болница в Бургас, 26 - в общинския диспансер за белодробни болести, четирима в инфекциозно отделение в Айтос.

Легловата база е запълнена и Бургас трябва да се подготви за бъдеща вълна, чрез разширяване на мрежата от болници в града, които обслужват пациенти с коронавирус.

11 починали за денонощие

С новите 216 случая общо регистрираните от началото на епидемията достигната 20 271 души, от които активни в момента са 5 125. За последното денонощие са излекувани 163 души, а общият брой от началото на епидемията става 14 339.

През последните 24 часа са починали 11 души с коронавирус.

780 души са в болница, а 42 от тях са в тежко състояние и са в интензивно отделение.

Вече 201 паралелки са под карантина 

По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до 29 септември 110 (0.01%) ученици и деца, посещавали детска градина или училище, са с положителни проби за Covid-19. Учителите с положителна проба са 74 (0.08%), а карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък, са 140. Временно е преустановен присъственият учебен процес поради карантина за 201 (0.4%) паралелки.

Една от новите карантинирани паралелки е на петокласници в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София. Причината е заразен ученик, който се чувства добре и няма симптоми.

"Родителите се обадиха късно вечерта в петък. На следващия ден информирах целия клас, а колегите си направиха тестове. Още в съботния ден беше ясно, че учителите нямат коронавирус. Става въпрос за 12 преподаватели", каза пред bTV директорът на училището Диян Стаматов.

Децата са в дистанционна форма на обучение от понеделник.  

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?