Нови близо 50 млн. лв. отиват за тол системата

Нови близо 50 млн. лв. отиват за тол системата

Правителството отпусна нови до 49 415 820 лв. за финансиране на Националното тол управление през тази година.

Средствата са за възстановяване на разходи, направени за сметка на бюджета на агенция "Пътна инфраструктура" от началото на годината на база фактическо изпълнение и са предназначени за текущи и капиталови разходи, е посочено в съобщението на Министерския съвет.

Това е поредният бюджетен транш за въвеждането на платеното преминаване по пътищата за автомобилите над 3.5 тона, което трябва да влезе в сила най-късно до 1 март 2020 г..

В края на юли правителството отпусна други до 90 млн. лв. за тол системата.

Така предоставените извънредно пари за Националното тол управление през тази година вече възлизат на 140 млн. лв. при положение, че официално обявената първоначална цена беше 180 млн. лв. с ДДС.

За какво се харчат новите до 50 млн. лв.

За издръжка на Националното тол управление са предвидени 46 003 750 лв., е посочено в правителственото съобщение.

От тях 11 000 200 лв. са за възстановяване на разходи по договора за изграждане на тол системата от австрийската компания "Капш". Няма информация каква част от предвидените 180 млн. лв. по договора вече са изплатени.

Останалите средства са за оборудване на работни помещения на Националното тол управление, разходи за поддържане на автомобилите на тол контрола, на терминалите за самотаксуване, режийни разходи и т. н.

Капиталовите разходи са 3 412 070 лв. От тях част от средствата са за софтуерна разработка за вторична интеграция между агенция "Митници", МВР и Националното тол управление за пътни такси и разрешителни, счетоводен софтуер и други.

Връзката между Националното тол управление с МВР, агенция "Митници" и НАП беше заложена в договора с "Капш". След това обаче се оказа, че не е предвидено те да направят софтуера и за наказателните постановления и това е причината да бъде възложена нова обществена поръчка, според обясненията на АПИ.

Разчетите са разработени на база анализ на разходите, свързани с действащи договори във връзка с работите на Националното тол управление.

Средствата за издръжката му през тази година са планирани по централния бюджет, а не по бюджета на МРРБ и се отпускат с постановления на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес