Нови две жертви на коронавируса у нас, случаите гонят 2000

НЗОК е платила 700 хил. лв. за лечение на коронавирус досега

Нови две жертви на коронавируса у нас, случаите гонят 2000

Случаите на коронавирус у нас достигнаха 1990 след потвърждаването на 9 нови заразени в понеделник през деня. Още двама са починалите с коронавирус, с което общият брой на жертвите достигна 93 души.

В столичната болница "Света Анна" е починал мъж на 78 г. от дома за стари хора в Кула. Пациентът е страдал от деменция и артериална хипертония. В областната болница в Ямбол е починал 53-годишен мъж с двустранна пневмония.

Новооткритите случаи в понеделник са основно в София и само един е от Смолян. Лабораториите продължават да работят.

В болница се лекуват общо 368 души, като в тежко състояние в интензивните отделения са 50 души.

Заразените медицински служители са 214 души и остават 11 % от всички установени случаи на Covid-19.

Сутринта от Националния оперативен щаб срещу коронавируса съобщиха, че за изминалото денонощие се открити 26 нови случая на коронавирус и е починал един човек - мъж на 72 г. в област Силистра, който е имал придружаващи заболявания. Той е от Великобритания, съпруг е на българска гражданка.

Изследвани са били 403 проби за изминалото денонощие, като общо до момента стават 57 634 или 8233 на един милион население.

Ръст на случаите през изминалата седмица 

През изминалата седмица е отчетен ръст на новите болни, като общият брой регистрирани случаи е вторият най-голям след седмицата, смятана за пик – 20-26 април.

В периода от 13 април до 19 април има 239 нови случая, в периода 20 – 26 април има 433 случая, в периода 27 април – 3 май има 284 случая и от 4 до 10 май - 349.

Нараства броят на излекуваните пациенти. Те са 39 през седмицата 20 – 26 април, 115 през седмицата 27 април – 3 май и 138 за седмицата 4-10 май. 

700 хил. лв. е платила НЗОК за лечение на коронавирус

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи в понеделник пред БНР, че касата е платила над 700 000 лева  за лечение на болните от коронавирус у нас до този момент. По принцип НЗОК плаща дейността за март в края на април, а тази за април в края на май.

"За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК", поясни Салчев.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%, съобщи още той.

Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца, въпреки сигналите за увеличаваща се безработица. По отношение на разходите НЗОК се движи в нормите, определени в Закона за бюджета. 

По думите му пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква. 

Започват масови проверки за носенето на маски в градския транспорт

От понеделник глоби очакват пътниците на столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност и полицията в превозните средства, които започват  съвместни проверки от днес.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват!", каза тя.

С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото, а нощният градски транспорт - няма да работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус