Нови изпитания за Тереза Мей и плановете й за Брекзит

Поредно поражение в Камарата на лордовете, парламентарен бунт заради митническия съюз с ЕС

Нови изпитания за Тереза Мей и плановете й за Брекзит

Камарата на лордовете одобри даването на правомощия на британския парламент да спре евентуална сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която може да доведе до възобновяване на твърда граница на остров Ирландия, предаде Ройтерс.

Горната камара на парламента одобри с 309 на 242 гласа поправка към правителствения план за Брекзит.

Решението е поредно поражение за правителството на министър-председателката Тереза Мей във връзка със законодателството, което официално ще сложи край на членството на Великобритания в ЕС.

Единствената сухоземна граница на Великобритания след излизането ѝ от ЕС ще бъде в Северна Ирландия. И двете страни казват, че са решени да оставят отворена границата с Ирландия, но засега не успяват да намерят практически начин за това.

Въпросът каква ще бъде ситуацията между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, е особено деликатен предвид десетилетията насилие в района заради това дали той да бъде част от Великобритания или от Ирландия. Близо 3600 души бяха убити преди мирното споразумение от 1998 г.

Има опасения, че възобновяването на граничните проверки може отново да разпали насилието.

Поправките на Камарата на лордовете към законопроекта за излизане на Великобритания от ЕС са критикувани от правителството и могат да бъдат отменени в Камарата на общините, където Мей има работещо мнозинство, макар и крехко.

Вчера обаче британската министър-председателка се изправи пред нов изблик на напрежение в собствената си консервативна партия, след като група депутати, поддръжници на Брекзита, заплашиха да оттеглят подкрепата си за нея, ако не се откаже от плана си за митнически съюз с ЕС след излизането на Великобритания, предаде Франс прес.

Парламентарен бунт заради митническия съюз

Около 60 консервативни депутати от Групата за европейски изследвания (ERG) са изпратили на Мей доклад от 30 страници, в които се противопоставят на такава възможност, която според тях бе намалила полето за маневриране на Обединеното кралство след Брекзита и би лишила от смисъл решението на британците да напуснат ЕС, съобщават британски медии.

Документът бе връчен в момент, когато Тереза Мей събираше своя "военен кабинет за Брекзита", който трябва да определи бъдещата ориентация на преговорите с Брюксел по въпроса за митническия съюз.

Министър-председателката многократно заявява, че иска страната да напусне митническия съюз и общия пазар, за да може свободно да договаря собствените си търговски партньорства, по-специално със Съединените щати и страните от Общността на нациите (бившата Британска общност).

Но тъй като ЕС представлява близо половината от британската външна търговия, тя обмисля две възможности за ограничаване на ефекта от Брекзита. Едната се състои в чисто технологично съхраняване на нормалния търговски обмен.

Другата възможност, която изглежда е предпочитана от Тереза Мей, има вид на митническо споразумение чрез което Великобритания да прилага митническите тарифи на ЕС на границата си за стоки, преминаващи транзитно през нейната територия, които след това да превежда на ЕС, както и собствените си мита за стоките, предназначени за страната.

Запитана по време на традиционния парламентарен контрол пред депутатите, тя не отговори точно и определено. "Ще напуснем митническия съюз, като се погрижим търговският обмен с ЕС да става по възможно най-лесен начин. Има няколко начина за това", заяви Мей.

Според членовете на изследователската група изборът на митнически съюз би бил "акт на обявяване на война", тъй като в такъв случай те биха могли да започнат бунт в парламента и да оттеглят подкрепата си за правителствения проектозакон за излизането от ЕС, парализирайки по този начин действията на изпълнителната власт.

Този въпрос отразява дълбокото разделение в Консервативната партия по въпроса за Брекзита между поддръжниците на запазването на тесни връзки с ЕС и привържениците на излизане без никакви отстъпки.

Лейбъристката опозиция се възползва от случая, за да заяви, че Тереза Мей е заложник на екстремистите про-Брекзит в собствената си партия, по думите на депутата Пол Блумфийлд.

Същевременно се очаква в четвъртък избирателите в Лондон да накажат Консервативната партия на премиера на изборите за местни съветници. Това може да окуражи критиците на нейната стратегия за Брекзит, но едва ли ще доведе до падането ѝ от власт, отбелязва Ройтерс.

Изборите са показателни за обществените нагласи и анкетите показват, че избирателите са готови да произнесат критична присъда както за лидерството на Мей, така и за 8-годишното управление на партията ѝ, водеща политика на орязване на публичните разходи с цел укрепване на британските финанси.

Изследване на Югав, публикувано на 26 април, дава на опозиционната Лейбъристка партия начело с Джереми Корбин 22 процента преднина пред консерваторите в Лондон, което се очаква да бъде най-добрият ѝ резултат в столицата за последните 40 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа