Нови протести на ислямистите и нови жертви в Кайро

Съветът за сигурност на ООН осъди насилието, а Турция изтегли посланика си

Нови протести на ислямистите и нови жертви в Кайро

Десетки хиляди привърженици на сваления египетски президент Мохамед Морси започнаха в петък нови протести в столицата Кайро на фона на опасенията за нови сблъсъци, след като размириците в страната тази седмица взеха повече от 600 жертви.

Силите за сигурност, които имат неограничени правомощия по време на обявеното в сряда едномесечно извънредно положение, са блокирали Кайро. Отхвърляйки критиките на своите западни съюзници, подкрепеното от армията египетско правителство обяви, че ще насочи оръжие към всеки, който атакува полицията или публични институции.

 

Въпреки това след като ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" призова за "ден на гнева" след кървавите репресии над демонстранти, подкрепящи Морси, десетки хиляди се изсипаха от джамиите след петъчните молитви със скандирания "Долу военното управление".

 

Отново се стигна до жертви, като четирима протестиращи и един полицай бяха убити при сблъсъци в Кайро и Исмаилия. В средиземноморския град Дамиета при сблъсъци със силите за сигурност загинаха още осем демонстранти. 

 

Поддръжниците на Мохамед Морси взривиха и жп-линията северозападно от Кайро, но няма данни за пострадали.

 

В северния град Танта полицията стреля със сачми и използва сълзотворен газ.

 

Политическото крило на "Мюсюлмански братя" - "Партията за свобода и справедливост", заяви, че ще продължи да мобилизира хората, за да излизат на улиците без насилие и вандализъм.

 

При размириците, които обхванаха почти цялата страна в сряда, загинаха най-малко 620 души, а хиляди бяха ранени. Искрата бе разпалена, след като управляващите смазаха със сила протестните лагери на поддръжниците на Морси в Кайро.

 

Насилието в Египет бе осъдено от Съвета за сигурност на ООН, който призова всички страни в конфликта да спрат всякакви прояви на агресия, след като с такава позиция преди това излязоха западните лидери.

 

Египетското президентство обаче разкритикува позицията на президента на САЩ Барак Обама.

 

"Президентството се опасява, че неопиращите се на факти изявления може да насърчат прибягващите до насилие въоръжени групировки, които се противопоставят на стабилността и демократичния преход", заяви египетското президентство в отговор на изказването на Обама, който в четвъртък остро осъди кървавите репресии над привърженици на сваления президент Морси.

 

Вестник "Вашингтон пост" отбелязва, че Обама все още се въздържа да определи свалянето на Морси като преврат, а говори за "намеса".

 

Държавният департамент на САЩ заяви обаче, че ще преразгледа "всички форми" на помощ за Египет. САЩ ще обсъждат какво да правят с предимно военната помощ на стойност 1.55 милиарда долара, която отпускат на Кайро всяка година.

 

Турция, която се обяви срещу свалянето на Морси, пък отзова посланика си в Египет. Анкара е един от най-яростните международни критици на това, което по нейни думи е "недопустим преврат" след като египетските военни свалиха Морси на 3 юли.

 

В Египет бе обявено извънредно положение, а на полицията бяха дадени правомощия да използва истински куршуми в случай на самозащита. Напрежението обаче не намалява, а страната е силно поляризирана.

 

Британският в. "Дейли телеграф" коментира, че излишната бруталност на армията сега е основната причина за политическото раздробяване на Египет, колкото и очевидна вина да са имали "Мюсюлмански братя" преди това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?