Нови сражения между сирийската армия и бунтовниците близо до Голан

Нови сражения между сирийската армия и бунтовниците близо до Голан

Нови сражения избухнаха между сирийските правителствени сили и бунтовниците на граничен пункт в близост до окупираните от Израел Голански възвишения, съобщиха активисти, цитирани от ДПА в петък. Това се случва само ден след като Дамаск заяви, че си е върнал контрола над тази позиция.

Подкрепящият опозицията Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че двата лагера се сражават в град Кунейтра, който се намира от сирийската страна на Голан. Боевете избухнали след нападения на силите на опозицията срещу контролно-пропускателни пунктове на режима в района.

Базираната в Дубай телевизия "Ал Арабия" излъчи кадри, на които се вижда гъст дим, издигащ се над района от тежък артилерийски обстрел.

Двама войници на ООН бяха ранени вчера при боевете в Кунейтра, които накараха Австрия да обяви, че изтегля миротворците си от района, припомня ДПА.

Русия е готова да изпрати свои войници в състава на мироопазващите сили на ООН на Голанските възвишения между Израел и Сирия, каза в петък руският президент Владимир Путин.

Той поясни, че заради "сложната ситуация" в района и поради оттеглянето на австрийския контингент там може да бъда пратена руска бойна част при изявено желание от заинтересованите държави и от ООН. Путин припомни, че по време на посещението си в Русия генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е помолил руската страна да увеличи участието си в мироопазващите операции под егидата  на ООН.

Същевременно ливанската армия предупреди в петък за опасността от "заговор", целящ въвличането на Ливан в една "абсурдна война" на фона на разрастващото се насилие, свързано със съседна Сирия.

"Командването на армията /.../ призовава гражданите да внимават за заговори, целящи връщането на Ливан назад и въвличането му в абсурдна война", посочва армията в комюнике, цитирано от Франс прес. Армията предупреждава също, че ще прибегне до сила, за да сложи край на проявите на насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?