Нови жертви в сирийския анклав Източна Гута въпреки резолюцията на ООН

Нови жертви в сирийския анклав Източна Гута въпреки резолюцията на ООН

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута в неделя, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.Боевете се водят въпреки приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни.

 

Неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, първоначално съобщи, цитирана от Франс прес, за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в покрайнините на столицата Дамаск, предаде БТА. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам ("Армия на исляма").

 

Впоследствие центърът съобщи, цитиран от ДПА, и за седем убити цивилни при атаки на правителствените сили.

 

Рами Абдел Рахман, директорът на мониторинговата организация, каза, че изминалата нощ е била най-спокойната в Източна Гута от една седмица. Спокойствието било нарушено днес от артилерийски обстрел и въздушни удари от страна на режима по някои части от анклава.
Представител на Джаиш ал Ислам заяви, че правителствените сили опитват в района щурм, срещу който бунтовниците се съпротивляват.

 

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

 

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, няма да се отрази на турската офанзива срещу кюрдските бойци в Африн, заяви в неделя турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс.

Папа Франциск отправи "настоятелен призив" насилието "незабавно да спре"

Папа Франциск отправи отправи "настоятелен призив насилието незабавно да спре", по-специално за да може да пристигне хуманитарна помощ в Сирия и най-вече в бунтовническия анклав Източна Гута, обект на въздушни атаки от страна на сирийския режим.


"Отправям настоятелен призив насилието незабавно да бъде спряно, да бъде предоставен достъп за хуманитарна помощ - храна и медикаменти, - и да бъдат евакуирани ранените и болните", заяви главата на Римокатолическата църква на площад "Св. Петър" в Рим веднага след неделната молитва "Ангел Господен".

 

"Тези дни мислите ми често отлитат към обична и мъченически страдаща Сирия, където се е завърнала войната, по-специално в Източна Гута", подчерта Светият отец.

 

"Тази година февруари бе сред месеците с най-много насилие за седемте години, откакто започна конфликтът: стотици, хиляди цивилни жертви, деца, жени, възрастни хора; улучени бяха болници, населението вече не може да си намери храна . . . Всичко това е нечовешко. Не можеш да се биеш срещу злото с друго зло", подчерта папата.

Турция продължава операцията в Африн

 

Турската армия и подкрепяни от Турция сирийски бунтовници предприеха на 20 януари операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

 

Турция приветства по-рано резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която бе одобрена след седемдневни въздушни удари и артилерийски обстрел в Източна Гута - последната крепост на бунтовниците край Дамаск. При офанзивата загинаха 519 цивилни, сред които стотина деца, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

 

В резолюцията на Съвета за сигурност се настоява "незабавно" да влезе в сила едномесечно хуманитарно примирие в цяла Сирия с цел доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на тежко ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят