Новите шофьори две години на пътя само с 26 контролни точки

Отложено е ограничението да карат нощем само с придружител

Новите шофьори две години на пътя само с 26 контролни точки

Току що взелите шофьорска книжка водачи ще получават контролни талони с 26 точки, вместо пълните 39, които ще станат налични след навършването на две години опит зад волана. Това одобриха депутатите от транспортната комисия, които приеха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

Според народните представителите така новите шофьори ще са по-внимателни на пътя и ефектът трябва да е намаляване на тежките катастрофи с жертви и ранени, които според статистиката на МВР по-често били причинявани от неопитни водачи.

Предвижда се също така отчитането на опита зад волана ще започва от момента на получаването на шофьорската книжка, а не от успешното полагане на изпит.

Отложено бе обаче гласуването на ограничението за младите шофьори да пътуват от полунощ до 6 часа сутринта само с придружител, след като стана ясно от данни на КАТ, че най-много пътни инциденти с жертви и ранени, причинени от неопитни водачи, стават между 13 и 16 часа и между 17 и 22 часа.

Водачите на каруци ще бъдат длъжни да носят светлоотразителни жилетки, но с обличането на такива се разминаха овчарите, които пасат стада край пътните платна.

Отложено бе гласуването на въвеждането на задължително използване на зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 април.

Едночасов спор възникна не само за времевия срок на изискването, но и за типа зимни гуми, които да се ползват. Обсъждани бяха формулировки за зимни, всесезонни или летни гуми с вериги, както и идеята за минимален размер на грайфера от 4 мм.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов посочи, че ако се приеме изискването за протектор от поне 4 мм, това ще значи всяко лято да се купуват нови гуми.

Не бе приет текстът за въвеждането на детски седалки за пътуващите до 12 години в междуградски автобуси с над 21 места.

Споделяне

Още по темата

Още от България