Новият ирански президент положи клетва, САЩ са готови да работят с него

САЩ заявиха, че са готови да работят с новия президент на Иран за решаване на проблема с иранската ядрена програма, която тревожи международната общност, предаде Ройтерс.

"Встъпването в длъжност на г-н Хасан Рохани предоставя възможност пред Иран да предприеме незабавни действия, за да успокои дълбоките притеснения на международната общност, свързани с иранската ядрена програма", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Ако новото правителство се ангажира сериозно с изпълнение на международните си задължения и намери мирно решение на проблема, ще срещне благоразположен партньор в лицето на Съединените щати", добави Карни.

Новият президент на Иран Хасан Рохани, смятан за умерен, подчерта днес в речта си пред парламента, след като положи клетва, че единственото решение на кризата между страната му и Запада е диалогът, а не санкциите.

"Иранският народ не може да бъде огънат със санкции и заплахи за война. Единственото решение е диалог на базата на равноправието и взаимното уважение, за да бъде намалена враждебността", заяви Рохани, обръщайки се към западните страни, които наложиха преди една година безпрецедентни икономически санкции на страната му.

"Ако желаете подобаващ отговор, не използвайте езика на санкциите, а по-скоро на уважението", настоя той.

Новият ирански президент заяви също, че на 14 юни, когато бе избран на първия тур на президентските избори, иранците са дали гласовете си за умереността, а не за екстремизма.

Рохани завърши речта си с представянето на списък с кандидатите за министри в новото правителство, повечето от които са технократи, работили в умерените правителства на бившите президенти Али Акбар Рафсанджани и Мохамад Хатами.

За първи път представители на чужди държави бяха поканени за полагането на президентската клетва. Десетина президенти, между които на Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан, Армения и Ливан бяха сред гостите. Не е сигурно дали суданският президент Омар Башир е успял да пристигне, тъй като Саудитска Арабия не позволи на самолета му да премине през въздушното ѝ пространство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?