Ще бъде ли Хасан Рохани въплъщението на нова ера на управление в Иран?

Хасан Рохани

Хасан Рохани дойде на власт с обещания за нова ера в Иран, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Под нова ера той разбира управление, донимирано от принципите за честност, доверие, справедливост и отхвърляне на екстремизма, допълва изданието в една от множеството публикации в световния печат, посветени на встъпилия в неделя в длъжност нов ирански президент.

Рохани идва на власт с предложение към Запада за диалог, но на равна нога, а не чрез притискане на Иран чрез санкции, посочва френският в. "Монд". Рохани поиска от Запада диалог въз основа на принципа на взаимното уважение, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Рохани твърди, че ще въплъщава управление на умереността, на надеждата и на предпазливостта, чиито усилия ще бъдат насочени в борбата с корупцията, бедността и дискриминацията, посочва британският в. "Гардиън". Изданието акцентира и върху обещанието на Рохани за повече права за иранските жени.

Рохани представи правителство от познати лица, което все още предстои да бъде одобрено от парламента, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". В кабинета доминират технократите, които преди това са заемали постове при умерения президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани, допълва изданието. Сред протежетата на Рафсанджани например е министърът на петрола Биджан Намдар Занганех, който е смятан за модернизатор на иранската петролна промишленост и който покани западните компании да работят в Иран.

Предложението за влиятелния пост министър на промишлеността и мините е за Мохамад Реза Нематзадех, който е бивш член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и който сега е категорично против те да се месят в икономиката на страната.

Изборът на Рохани за външен министър - Джавад Зариф - породи най-голяма изненада. Петдесет и три годишният Зариф е живял половината от живота си в САЩ, говори свободно английски език и от 2002 г. до 2007 г. беше посланик на Иран в ООН. Той беше и част от екипа на Рохани в преговорите за иранската ядрена програма, който през 2003 г. договори с европейските страни временния мораториум върху обогатяването на уран. Според анализатори тези назначения показват намерението на Рохани да извърши промяна във вътрешните и международните дела, посочва "Ню Йорк таймс".

В интервю за в. "Стампа" Мохамад Мохадесин от базирания в Париж Национален съвет на иранската съпротива, представляващ светската иранска опозиция в изгнание, предупреждава, че всички смятат Рохани за лицето на промяната, но не бива да се забравя, че неговата кандидатура за президент беше издигната и подкрепена от иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей именно защото Рохани даде гаранции, че няма да променя настоящия баланс във властта, посочва представителят на светската опозиция в изгнание.

Той подчертава, че във всички случаи Рохани ще е по-добър президент от Махмуд Ахмадинеджад, но посочва, че трудностите за управлението му ще дойдат по две причини - от една страна, ширещата се корупция, която прави невъзможно каквото и да е разумно използване на ресурсите и от друга - безумните инвестиции във въоръжените сили, в иранската ядрена програма, в износа на тероризъм и в подкрепата за Хизбула в Ливан и за режима на Башар Асад в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят