Новият лидер на СДС ще се срещне “протоколно” и с Доган

Новият лидер на СДС ще се срещне “протоколно” и с Доган

Новият лидер на СДС Пламен Юруков отрече да има каквито и да са формални и неформални връзки с ДПС, но се очаква да развие такива. Това стана ясно от отговора му на въпрос на Mediapool по повод информациите за топли отношения на обкръжението му с бивши именити фигури от СДС като Христо Бисеров, които сега са на водещи позиции в ДПС. Юруков каза, че “водейки се от протокола”, ще проведе среща с ръководството на ДПС.

Такава той ще има и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоява СДС да го подкрепи за втори кметски мандат, но тъй като Юруков засега не се ангажира с такава, го упрекна в близки връзки с партия от управляващата коалиция.

На заседанието си във вторник Националният съвет на СДС даде пълна свобода на местните структури да влизат в коалиции за местните избори наесен, като единствената забранена формация е БСП.

Това отваря вратичка към Борисов, тъй като лидерът на общинската група на СДС в София Стефан Иванов, за разлика от Юруков, е в партньорски отношения с кмета. Освен това Иванов не изключва и собствената си номинация за кандидат-кмет на СДС.

Миналата седмица, на първата си среща като новоизбран председател на СДС, Пламен Юруков проведе разговор с лидера на ДСБ Иван Костов, приключил с призив към структурите за общи действия и общи кандидатури на изборите. Към момента не е ясно как ще сработи механизмът, след като ДСБ прие политическа позиция, изключваща коалиции с БСП, НДСВ, ДПС, “Атака” и ГЕРБ.  

Решението на НС на СДС да даде максимална свобода на местните структури за вота наесен цели и да успокои напрежението между новоизбраното централно ръководство на сините и столичната организация. Стефан Иванов, който получи отлична оценка за работата си от кмета Борисов, е в обтегнати отношения с Пламен Юруков. Двамата бяха основни конкуренти за освободения от Петър Стоянов лидерски пост на партията, като Юруков надделя с огромно мнозинство.

Областният съвет на СДС ще проведе своите процедури по номинация и излъчване на кандидат, който ще подлежи само на съгласуване с НИС на СДС. Юруков не пожела да прогнозира дали сините може да подкрепят Борисов. “Според одобрените процедури аз не мога да заставам пред, зад или отстрани на който и да е кандидат. Това ще бъде решено от Областния съвет на СДС в София”, обясни той.

Развързване на ръце

За да се разсеят слуховете, подклаждани включително и от Бойко Борисов, за конфликт между Юруков и СДС- София, председателят на столичната организация Борислав Бориславов беше поставен да седне от дясната страна на новия председател.

Жестът бе гарниран с взаимни публични увещания, че противоречия няма, а отношенията са отлични. Между другото обаче Бориславов благодари на Бойко Борисов за добрите думи, които отправи в последните дни към представителите на СДС в СОС. Той призна, че групата е подкрепяла кмета в реализиране на неговите добри решения, защото той “до голяма степен работил по програмата” на СДС - София.

“Никой да не се надява, че партията ще отиде разединена на избори”, обяви Юруков в индиректен отговор на столичния кмет.

Успешните кметове

Юруков повтори, че новото ръководство на СДС ще подкрепи успешните кметове на партията. Имена, освен това на Найден Зеленогорски (кмет на Плевен, б.р.), не бяха споменати. Миналата седмица по време на посещение в Пловдив Юруков даде рамо и на тамошния син кмет Иван Чомаков, който вече получи щемпела “успешен” от инициативния комитет на леви интелектуалци начело с Иван Гранитски.

СДС ще има свои кандидати за кметове и общински съветници във всяка община. Не бе уточнено дали те ще бъдат еднолично издигнати от партията или ще се търси предварително съгласуване с други политически сили. По всяка вероятност ще има общи кандидатури с ДСБ по места, но преди това трябва да бъде подписано споразумение за коалиционно участие.

До 25 август трябва да бъдат предложени всички кандидати за кметове и общински съветници, а до 5 септември да бъдат официално обявени подкрепените от партията лица.

За успех на местния вот ще се считат резултати, които да повторят тези от 2003 г. и дори “малко по-добри”. До октомври новото ръководство ще работи за “събуждане” и “доизграждане” на местните структури, защото “партията не е в най-доброто си състояние”. “Изводите ни обаче бяха, че СДС е голяма партия. Има ни навсякъде”, обясни Юруков.     

Във вторник бе съобщено, че парламентарната група на СДС започва процедура за сезиране на Конституционния съд за начина, по който управляващите приеха Закона за местните избори, така че от него на практика отпадна принципът на уседналост.

Споделяне

Още по темата

Още от България