Новото финансиране на средните училища влиза в сила със следващия бюджет

Новото финансиране на средните училища влиза в сила със следващия бюджет

Промяната във финансирането на средните училища ще бъде заложена в бюджета за следващата година, съобщи в четвъртък министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНР в четвъртък.

 

В момента тече процесът по изработване на новата формула, по която ще бъдат разпределяни средствата за училищата. Към оценяването вече ще се подхожда не само на принципа "парите следват ученика“, както е в момента, а ще има също и коефициенти, които да показват в какво място се провежда обучението, има ли деца със специални потребности и др., разясни просветният министър.

 

Предвижда се също така и т. нар. добавена стойност, която ще се дава не според средния успех на учебните заведения, а според повишаването на успеваемостта на учениците – като колкото повече нараства, толкова повече пари ще получава съответното училище.

 

Според образователното министерство тези мерки ще спомогнат за намаляването на дисбаланса между малките, средните и големите училища в страната.

 

Клисарова заяви, че се надява новият закон за училищното образование да бъде приет до март-април 2014 г. Това означава, че новите учебни планове ще влязат в сила от по-следващата есен. Обсъжда се в новия закон за училищното образование да бъдат включени атестации и мандати за директорите на средни училища.

 

Те вече няма да бъдат оценявани само от регионалните инспекторати, както в момента, а и от училищните настоятелства, родителите на ученици от съответното заведение, учителите и синдикатите. “Въвеждането на мандати от друга страна обаче не предполага, че един и същ директор не може да се кандидатира за втори път“, поясни проф. Клисарова.

 

Образователният министър гарантира също така, че целодневното обучение за децата до IV клас във всички 793 средищни училища в страната е напълно подсигурено. Заделени са вече и парите за ток и парно за някои по-затруднени финансово училища.

 

Разработената от министерството схема за декември, януари и февруари предвижда допълнителни средства от по 25-30 хиляди лева на училище, независимо от броя на учениците.

 

Като сериозен проблем Клисарова посочи твърде високия стил на учебниците, който ги прави неразбираеми. “Въпросът бе поставен на срещата с директорите на регионалните инспекторати и се стигна до извода, че в писането на помагалата трябва да бъдат включени не само експерти и университетски преподаватели, но и повече средношколски учители, защото именно те са тези, които имат ясна представа за уменията и знанията на учениците в съответния момент и възраст“, обясни мотивите си за нуждата от преработка министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?