Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НС се обедини на думи срещу ескалацията на етническото напрежение

Янаки Стоилов призова за патриотизъм чрез реиндустриализация и предупреди за украински сценарий

4 коментара
Михаил Миков. Сн. БГНЕС

Народното събрание (НС) успя да се обедини около обща декларация по повод "ескалацията на напрежението на етническа, религиозна и политическа основа" и да призове за национално единение и недопускане Денят на Левски да се използва за партийни или други цели. Гласуването на текста, предложен от председателя на парламента Михаил Миков, обаче не гарантира "политическо примирие", тъй като първо "Атака", а след това ГЕРБ, не изключиха възможността да напуснат НС в знак на несъгласие с политиката на управляващите.

Преди това зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов предупреди да не се допускат опити за разделение между народ и държава както се случва в Украйна и призова за "нов патриотизъм" чрез реиндустриализация, по примера на Турция.

До декларацията се стигна след изстъпленията миналия петък на футболни фенове и националистически групи в Пловдив, които атакуваха Джумая джамия, докато народните избраници от БСП, ГЕРБ и "Атака" демонстрираха патриотизъм, недопускайки предизборна агитация на майчин език. Тогава депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов обяви, че ще върви "по пътя на политическите затворници Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган".

Партията на Волен Сидеров поиска в понеделник НС да осъди с декларация поведението на Хафъзов и след като предложението му бе отхвърлено, напусна пленарната зала, след него това направиха ГЕРБ и заседанието на НС за Изборния кодекс бе провалено.

Обещанието на БСП, че все пак ще има декларация, но такава, зад която да застанат всички, успокои страстите и обезпечи кворума във вторник.

В сряда ГЕРБ и "Атака" предложиха свои проектодекларации, но в крайна сметка бе приета внесената от Михаил Миков.

"Призоваваме за висока отговорност на всички политически сили"

С документа, гласуван със 113 гласа "за" и трима "против" от "Атака", НС "отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, на публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология". Декларацията осъжда и всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин и призовава всички парламентарни групи да не допускат техни представители, с неприемливи и провокативни изказвания, да създават напрежение, омраза и да засягат националното единство и интересите на българските граждани.

Изненадващо проектът на ГЕРБ бе подкрепен от "Атака", което по-късно пред журналисти бе обяснено от зам.-председателя на групата Цецка Цачева с "явна промяна в позицията на партията на г-н Сидеров". Тя заяви, че ако "Атака" напусне парламента, най-естественото нещо ще бъде ГЕРБ да я последва, "за да се сложи край на агонията на 42-то НС". Преди това Волен Сидеров се закани: "Ако не бъдат приети нашите предложения, ще вземем решението си дали да бъдем част от този парламент или не”.

В декларацията се призовава "за висока отговорност на всички политически сили, на първо място - на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани".

Отправя се и призив в "Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение... и всички ще спадат по един общ закон".

Призовават се парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на Деня на Левски.

Янаки Стоилов предупреди за украински сценарий

По време на дискусията Янаки Стоилов от левицата посочи, че "днес истинският патриотизъм и национализъм са в реиндустриализацията и в социалната справедливост и ако се тръгне по този път, всички други въпроси ще притъпят остротата си".

Той даде за пример Турция. Турция е една от най-индустриализираните държави. Няма защо да се учудваме, че Търкиш еърлайнс е станала авиокомпанията с най големи резервации, каза той и поясни, че българският патриотизъм е бил уязвен чрез насилствената деиндустриализация.

Сами сме си виновни за сегашното си състояние заради приватизацията, каза още зам.-председателят на БСП

"Ние не трябва да допускаме опити за разделение на народ и държава, защото точно такива опити се правят в Украйна и това не е борба за европейска перспектива", посочи още Стоилов.

"Недейте да ни плашите с Украйна!", отвърна от трибуната Магдалена Ташева от "Атака", според която паралелите, които прави Янаки Стоилов, са грешни.

Стоилов ѝ отвърна със следващо предупреждение: "Добре е депутатите да си дават сметка, че нашите действия могат да провокират неща, за които и тези, които са ги предизвикали, да ги съжаляват”.

Вежди Рашидов от ГЕРБ заяви, че т. нар. възродителен процес са го направили пет човека от Политбюро и го е изпълнила Държавна сигурност, а не българският народ. "Защо искате да правите национални избори с преводач, българските турци са добри хора, може да не са образовани, но не са глупави - те владеят толкова българския език, колкото и по селата самите българи", заяви той.

"Не истеризирайте в такъв хубав ден, когато се прекланяме пред велик българин, който е казал всички да живеем като братя", апелира Рашидов.

ДПС ще следват неотклонно заветите на Апостола

"От името на ПГ на ДПС съм упълномощен да заявя, че ще следваме неотклонно завета на Апостола за демократска република, в която българи, турци , евреи и прочие, ще бъдат равноправни във всяко отношение, посочи Местан. Той допълни следващата част от този завет - "и всички ще спадат под един общ закон". Ще следваме този завет, докато той бъде реализиран и се постигне истинското равноправие, каза лидерът на ДПС.

Според него България има проблем с отношението към етнорелигиозните различия. Те се възприемат от определени политици не като ресурс за развитие и като богатството на България, а като проблем, риск, като нещо, което едва ли не застрашава националните интереси. Магията е да разберем, че нацията е надетническа категория, която включва всички български граждани, останалото се разполага в логиката на възродителния процес, посочи Местан.

Местан направи забележка на Хафъзов

Той отправи и критика към колегата си Хюсеин Хафъзов, като му напомни, че макар изказването му да е право, било е направено с неприемлив тон. "Омонимната връзка на имената предизвика реакция, която можеше да се предотврати, ако бяхме предварително спазили принципа, че как го казваме е не по малко важно, от това какво казваме. Мисля, че и моят колега и всички членове на ПГ на ДПС разбраха това", добави той.

Тази персонална забележка към Хафъзов имаше за цел да удовлетвори донякъде претенциите на БСП и "Атака".

Волен Сидеров искаше да се осъди поведението на Хюсеин Хафъзов, който в петък заяви, че е готов да влезе в затвора, но да агитира на майчин език, и че ще следва пътя на Ахмет Давутоглу, Осман Калъч и Ахмед Доган. Тогава и БСП настояха ДПС да се разграничат от изявлението на Хафъзов, но лидерът на движението категорично отказа.

Подкрепяйки декларацията Миков, Лютви Местан подчерта, че "етническият мир е най-големият капитал на прехода и няма нищо по-некоректно от това проблемът с етническия мир да се сведе до изказването на Хюсен Хафъзов”.

Сидеров настоя, че декларацията на "Атака" дава "най-точен и правилен” прочит на събитията. "В заглавията на декларациите на ДПС и на ГЕРБ има "етнически мир”, а никой не може да каже, че хората, които изповядват ислям в България, са турци като етнос”, по думите на Волен Сидеров.

В България има една националност и това е българската и различни вероизповедания. "Ако някой не е съгласен с това, значи той се самоотделя от българската национална общност, той се нарича друг и пледира да се отцепи нещо от България", каза той.

Или "родината ни е България и няма друга, както каза председателят на ДПС, или това се казва проформа, но всъщност се прави друго", заяви атакистът. След което продължи с известната си анти-ДПС риторика, като това, че движението от години нарушава българския закон, агитира и използва турски език в държавни учреждения.

Според Сидеров активисти на ДПС работели за капсулирането на част от населението, което гласува за тях, и не му дават възможност да се интегрира в обществото. По думите му, ако не можеш да говориш и пишеш на български език, не можеш да си пълноценен член на това общество. "Не казвам, че тези хора са враг на българите, но някои фактори отвън се опитват да ги правят врагове", посочи Сидеров.

От ГЕРБ заявиха, че се разграничават от всички опити да се използва етническата карта за решаване на имуществени, местни и политически въпроси. "Няма да допуснем нагнетяването на етническа нетърпимост и използване на етническия мир за разменна монета в политическите спорове и битки. Ще полагаме всички усилия като националноотговорни парламентаристи, за да гарантираме българската демокрация и нейното основно достижение в България - етническият мир и разбирателството между българските граждани", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.

Найденов поиска КСНС за етническия мир: Седим върху буре с барут

След ДПС и военният министър Ангел Найденов поиска президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради етническия мир.

"Мисля, че много по-уместен е подобен съвет, отколкото обсъждането на въпроси, свързани с усвояването на евросредствата. Има всичко основания да се притесняваме особено когато една подобна тема се използва от гледна точка на политически пристрастия и политически амбиции", каза Найденов.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски осъдиха в съвместно изявление заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата, а от ДПС обявиха, че очакват "ако развитието на ситуацията в страната наложи това", държавният глава да инициира свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Не зная дали хората, които експлоатират тази тема, си дават сметка, че стоим върху буре с барут и в този случай всички трябва да подхождаме изключително внимателно - към коментара, отношението и към ползването на езика и изразните средства", каза още военният министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Доналд Дък
  #4

  Безспорно е , че присъдата на Левски е произнесена в името на падишаха на Отоманската империя. Но проповядваната от него идеология е била опасна и за всяка друга империя. В края на 19 век е убит друг велик българин , негов сподвижник и мечтател за независимо и проспериращо Отечество от други имперски сили без официален съд. Въпросът опира до квалификацията ПРЕДАТЕЛСТВО и не се ли превръща в български патент?

 2. Apostol
  #3

  Пещерата, какво има да се доказва, не е важно кой е дръпнал въжето на бесилото, а кой е произнесъл присъдата. То е ясно! Тъй като Левски е бил голям душманин на империята, тогавашният председател на Държавния съвет Митхад паша изпраща за председател на съда своя някогашен личен адютант генерал Шакир Бей. Член на съда е чистокръвният българин от Русчук хаджи Иванчо хаджи Пенчович. Той също е подписал присъдата. Без особено мнение.

 3. Доналд Дък
  #2

  Може би Вежди е по голям българин от целия ни политически елит. Трябва да се уважаваме всички които сме се родили на тази земя БЪЛГАРСКА, независимо от етническите си и религиозни различия. Затова е дал живота си и Апостола. Още е спорно, кой е фактическия убиец на Левски. Но не бих се изненадал ако Историята, някой ден докаже категорично, че е от българския етнос.

 4. Apostol
  #1

  Веждито не е много прав, но нейсе, за възродителния процес. Направиха го не петима от политбюро и ДС, а всички, до последния партиен секретар на село. Но какво да каже Веждито, като беше сред онези "нови българи" през май 1989 година, които излязоха с декларация чрез БТА, че винаги са били рождени българи и само българи, а той се казвал Веждю Радишов. Разбирам го за тогава. Какво - да се опъне и...сбогом кариера, сбогом СБХ, сбогом изложби и ателиета в Париж. Но нека поне сега си каже какво беше.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.