Надзорният съвет на НЗОК отхвърли исканията на лекарския съюз

Няма да има подписан Национален рамков договор за 2015-та

БЛС иска оставка на надзорния съвет на касата и завежда дело

Румяна Тодорова

Няма да има подписан Национален рамков договор за следващата година. Това съобщи във вторник управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след заседание на Надзорния съвет на касата.

Тя подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.

Четирима от членовете на Надзорния съвет са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата.

Всички членове на Надзорния съвет обаче не одобряват предложението на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности. Неодобрението е по две причини - вдигането на цените ще доведе до намаляване на обемите, което ще бъде в ущърб на пациентите, тъй като ще се намали броят на направленията, обясни Тодорова.

Ако приеме цените, предложени от лекарския съюз, здравната каса ще бъде с 12 милиона лева дефицит в доболничната помощ, посочи тя.

НЗОК има законово право сама да определи цените и обемите на медицинските дейности. След становища на министрите на финансите и на здравеопазването Надзорният съвет на НЗОК взема решение, което се изпраща в МС за издаване на постановление, припомни Тодорова.

Липсата на Национален рамков договор за следващата година означава, че в сила остава последният такъв договор и уредените в него стойности за лекарските услуги. Това се е случвало неколкократно и в предишни години заради неспособност на касата и лекарите да се договорят.

В събота от БЛС заявиха, че ще подпишат договора, ако бъдат изпълнени няколко искания, свързани с увеличение на цените по някои клинични пътеки. Лекарите настояват за 10% по-високи плащания за лечение на инфекциозни болести, както и на захарен диабет при деца.

Общото завишаване на цените по всички пътеки, за които настоя съюзът е 5.967 млн. лв., като от БЛС посочиха, че то няма да се отрази на бюджета на НЗОК за 2015 г., който предвижда над 3 млрд. лв. за здравеопазване, запазване на здравната вноска на 8% и спиране на подписването на договори за финансиране на новите болници, които ще заработят от 1 януари 2015 г..

БЛС иска оставка на надзорния съвет на касата и завежда дело

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция, заяви по-късно пред Дарик радио председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор. Лекарите приемат този отказ като акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата.

"Това е поредното повече от неадекватно решение на надзора. Да не говоря, че надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е. те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре. Там някой, който да не е отговорен, няма", коментира Райчинов.

"Съгласно закона в случай на отказ за подписване, Касата придобива едноличното право да определя както правила, така и цени и обеми. И в случая те се възползват от закона, който им дава предимство за всичко това", поясни той.

"При това решение на касата, ще доведе до практическо елиминиране на лекарския съюз и мисля, и на останалите съсловни организации. А без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността - това е абсурдът, който Касата в момента сътворява. Обрича на неуспех всички добри намерения в сферата на здравеопазването, постъпват престъпно в момента", заяви още д-р Райчинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България