Няма да има преходен срок без общо споразумение за Брекзит

Мишел Барние

Ако не бъде постигната пълна договореност с Лондон, Великобритания няма да разполага с преходен срок и ще напусне ЕС изцяло в 23.00 ч. по Гринуич на 29 март догодина, съобщи главният преговарящ на ЕС по въпроса с напускането на Великобритания Мишел Барние.

 

Той отбеляза, че ЕС се надява преговорите да приключат до октомври тази година, за да има време за ратификация на споразумението от Европейския парламент и националните парламенти на 27-те държави в ЕС.

Барние неколкократно повтори, че решението за напускане е на британците. Той отбеляза, че е бил упълномощен от Съвета на ЕС да преговаря за преходния срок, а през март Европейският съвет вероятно ще очертае насоките за преговорите за бъдещите отношения с Лондон. Барние изрази очакване до март Лондон да изясни как си представя бъдещите отношения с ЕС.

 

С напускането на ЕС страната прекратява участието си в 150 международни споразумения, поясни той, цитиран от БТА.


Вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства заседанието на Съвета на ЕС, посочи, че е било постигнато забележително единство при утвърждаване на насоките за преговорите по преходния срок до края на 2020 година. Истински съм удовлетворена, заяви тя на съвместната пресконференция с Барние.

 

Захариева отбеляза, че краят на преходния срок съвпада с изтичането на действащия бюджет на ЕС.

  

Министър Екатерина Захариева


Днес бе поставено много добро начало на българското председателство, коментира Барние. Бързото приемане на преговорните насоки днес е нов израз на единството на институциите на ЕС, добави той.

 

Главният преговарящ поясни, че Великобритания може да разполага с преходен срок от 21 месеца, в които следва изцяло да прилага европейското законодателство, под надзора на Съда на ЕС. Ако бъде постигната договореност, на 29 март догодина Великобритания няма да напусне изцяло ЕС, а ще остане частично до 1 януари 2021 година

 

Утвърдените преговорни насоки предвиждат в преходния срок до края на 2020 г. Великобритания да прилага изцяло правото на ЕС, като същевременно не участва във вземането на общностните решения.

 

Днешното решение бе прието бързо и очакваме преговорите също да приключат бързо, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

ЕК ще преговаря европейското законодателство в областта на сигурността да бъде прилагано в преходния срок от Лондон по желание, както и досега.

 

Великобритания следва да остане страна по търговските споразумения на ЕС, сключени по време на прехода, макар че няма да участва в приемането им.

 

В този двугодишен срок британската страна ще остане в митническия съюз и в единния пазар и няма да може да сключва двустранни търговски споразумения, освен ако не получи разрешение от ЕС.

 

От март догодина Великобритания повече няма да има представители в институциите на ЕС.

 

Когато бъде преценено, това правило ще допуска изключения и британски представители ще бъдат канени на отделни срещи на равнище ЕС, без да имат правото на глас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа