Няма да се уволняват военни заради по-малкото пари за отбрана

Министър Николай Ненчев обаче обезпокоен от напускащите войската

Николай Ненчев Сн.БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев заяви, че няма да се стигне до уволняването на военнослужещи заради по-ниския бюджет за отбрана за следващата година, но ще търси подкрепа лично от премиера Бойко Борисов за повече средства.

В сряда той се срещна с депутатите от комисията по отбраната, които подкрепили решението на министерството да не подкрепи проектобюджета за следващата година.

По-рано тази седмица Министерството на отбраната обяви, че плановете на финансовото министерство да намали бюджета за отбрана с близо 70 млн. лева следващата година би довело до съкращаването на около 4 000 щатни бройки във ведомството, както и числеността на армията.

В сряда обаче Ненчев припомни, че като политически лидер се е подписал под управленската програма, според която няма да се намалява числеността на армията.

"Аз държа на думата си", заяви Ненчев.

По-рано в сряда и вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че няма да се стигне до съкращения.

Според МО обаче с подобен бюджет въоръжените сили няма да могат да гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната и да подготвят участието в мисии зад граница. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев по-рано също се обяви срещу намаляването на бюджета, като съобщи, че също ще иска среща с премиера Борисов.

На този етап обаче премиерът не е склонен да се съобрази с исканията на държавния глава и военния министър.

По-рано тази година България пое ангажимент пред НАТО да не намалява парите за отбрана и дори да повиши бюджета поне до 1.5% от БВП при около 1.3% в момента, но досега не получава подкрепа на партиите.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов (БСП) коментира от своя страна, че с този бюджет управляващите показват, че не ги интересува и не искат да се съобразяват с нищо, което държавата е поела като ангажимент пред партньорите от НАТО на срещата в Уелс.

Не МО членува в НАТО, членува България, каза Найденов.

Николай Ненчев съобщи още, че получава всекидневно рапорти за напускане на армията, като от началото на септември са подадени около 250.

Този процес обаче е нормален за армията. При всяко едно обсъждане на евентуални промени в пенсионните правила, голяма част от военните предпочитат да използват правото си да се пенсионират.

Ненчев коментира, че това е нормално, ако тези хора не получават необходимата сигурност и непрекъснато се обсъждат пенсионната реформа и реформата в армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?