НЗОК ще плаща профилактиката на повече новородени в риск

Сн. БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща профилактиката на повече новородени срещу инфекции на долните дихателни пътища, предвиждат промени в наредба на здравното министерство, които предстои да бъдат одобрени до края на годината. За това настояха в средата на ноември родители и медици.

Кръгът на новородените, за които НЗОК ще плаща профилактиката, се разширява с недоносените деца, родени преди 30-та гестационна седмица и с децата с вродени сърдечни малформации. Досега касата покриваше профилактиката само на децата с бронхопулмонална дисплазия. Недоносените и децата със сърдечни малформации обаче също са с повишен риск от тежко протичане на инфекции на дихателните пътища, причинени от респираторно-синцитиален вирус

Според предоставената от националните консултанти информация след промените профилактика ще се прилага при още 70-80 недоносени деца, както и при още 30-40 деца до двегодишна възраст с вродени сърдечни малформации.

Общо за обхващане с такава профилактика на допълнителните групи рискови деца направените изчисления показват необходимост от допълнителни финансови средства в рамките на до 1 447 160 лева годишно.

Споделяне

Още от България