Обама налага завой в ядрената стратегия на САЩ

Обама налага завой в ядрената стратегия на САЩ

Администрацията на президента Барак Обама ще приеме във вторник нова политика, ограничаваща случаите, при които Съединените щати биха могли да употребят ядрено оръжие. САЩ освен това се надяват да склонят Русия за взаимни съкращения на ядрените арсенали, оставащи извън обхвата на договора за съкращаване на стратегическите оръжия, чието подписване предстои тази седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Става дума за новата стратегия за развитие на ядрения потенциал на САЩ, изготвена от Пентагона по искане на Белия дом. Ако бъде утвърдена от Конгреса, тя ще представлява ръководство за действие в следващите 5-10 години. Документът ще бъде публикуван точно година, след като в реч в Прага президентът Обама обеща да води светът към "ядрена нула“, т.е. към пълен отказ от ядреното оръжие.

Сега в интервю за в. "Ню Йорк Таймс" Обама казва, че реформира американската ядрена стратегия, за да стесни значително условията, при които САЩ биха използвали ядрени оръжия дори за самоотбрана.

Документът обаче предвижда изключения за страни извън нормата като Иран и Северна Корея, които нарушават или отхвърлят главния договор за предотвратяване разпространението на ядреното оръжие.

Новата стратегия на президента се отказва от разработването на каквито и да било нови ядрени оръжия, отменяйки първоначалната позиция на собствения му министър на отбраната.

Стратегията на Обама прави рязък завой в сравнение с тези, одобрени от неговите предшественици, и се стреми да подготви ядрения потенциал на страната за нова ера, в която рискови държави-парии и терористични организации са по-голяма заплаха от традиционните сили като Русия и Китай, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Тя елиминира голяма част от неяснотата, която умишлено съществуваше в американската ядрена политика от първите дни на Студената война.

За първи път САЩ изрично се ангажират да не използват ядрени оръжия срещу неядрени държави, които спазват Договора за неразпространение, дори ако те атакуват САЩ с биологически или химически оръжия, или извършат поразяваща кибератака.

Тези заплахи, аргументира се президентът, могат да бъдат отблъснати със серия от степенувани опции - комбинация от стари и новоразработени конвенционални оръжия.

"Ще запазя всички инструменти, които са необходими, за да се гарантира, че американският народ е в безопасност", заяви Обама.

Представители на Белия дом казаха, че новата стратегия ще остави открит вариантът за преразглеждане на употребата на ядрен отговор срещу биологична атака, ако разработването на подобни оръжия достигне равнище, което прави САЩ уязвими за съкрушителен удар.

Новата стратегия на Обама със сигурност ще породи спорове и сред консерваторите, които предупредиха да не се отслабва най-мощната възпираща сила на Америка, и сред либералите, които се надяваха на категорична декларация, че Америка никога няма първа да прибегне до ядрено оръжие.

Обама се застъпи за по-бавен курс, като заяви: "Целта ни ще бъде да гарантираме, че капацитетът на нашите конвенционални оръжия е ефективна възпираща сила във всички, освен най-изключителни обстоятелства".

Публикуването на новата стратегия Nuclear Posture Review поставя началото на девет дни на интензивна ядрена дипломация, насочена към съкращаване на оръжията. Обама заминава за Прага, за да подпише ново споразумение за контрол над оръжията с Русия вдругиден, а следващата седмица ще бъде домакин на 47 световни лидери във Вашингтон за среща на върха за ядрената сигурност.

Най-скорошният тест за новата стратегия вероятно ще бъде Иран. Запитан за ескалиращата конфронтация с Техеран, Обама изразява убеждение, че сегашният курс на иранците ще ги снабди с ядрен оръжеен капацитет, макар че президентът не посочва срок, в който това ще стане. Той отклонява и въпроса дали споделя виждането на Израел, че ядрен Иран е също толкова опасен, колкото и ако действително притежава атомна бомба.

"Няма да правя анализ на това точно сега, каза той в кабинета си, докато деца играеха на ливадата пред Белия дом по време на традиционния лов на великденски яйца. Вместо да търся разликата във формулировките, мисля, че международната общност има силно чувство за разликата между това какво означава да искаш ядрена енергия за граждански цели и това да я военизираш", каза още Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?