Обама ще иска да чуе от Борисов докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас

Сн. БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс коментира, че президентът Барак Обама ще иска да чуе от премиера Бойко Борисов докъде е стигнало разследването по атентата в Бургас.

На 3 декември Обама ще приеме Борисов в Овалния кабинет.

"Естествено ще бъдат дискутирани теми от двустранен и от регионален интерес. Аз мисля, че президентът Обама ще иска да чуе докъде е стигнало разследването по атентата в Бургас. Ще бъдат засегнати и актуални въпроси по отношение на мисиите на НАТО, особено в Афганистан. Вероятно ще поговорят и по теми, свързани с върховенството на закона тук в България", посочи посланик Рийс пред бТВ.

На въпрос дали очаква важни новини, особено по отношение на атентата в Бургас, Рийс посочи "Много ми е трудно да предвидя. Ще трябва да изчакаме и да видим".

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани. Няколко европейски дипломатически източници коментираха вече, че разследването на атентата е от съществено значение за процеса по включване на ливанската организация Хизбула в списъка с терористични организации на Европейския съюз.

САЩ включиха Хизбула в списъка им на терористичните организации още през 1995 г.

Посланик Рийс коментира още, че България е много важен член на НАТО, много активна и ефективна в начинания, като например участието в Афганистан или Либия.

"Наистина е активен партньор и ние се надяваме, че ще продължаваме да вървим в една посока", каза Рийс.

Споделяне

Още по темата

Още от България