ЕС: "Хизбула" може да не бъде включена в "черния списък" дори да стои зад атентата в Бургас

Европа очаква разследването да приключи през февруари

ЕС: "Хизбула" може да не бъде включена в "черния списък" дори да стои зад атентата в Бургас

Проиранската групировка Хизбула мобе да не влезе в "черния списък" на ЕС дори и да стои зад атентата срещу израелски туристи в България, съобщи координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов пред  Еuobserver

Според него вероятно българското разследване на атентата ще завърши следващия месец.

 

Информацията съвпадна с поредното посещение на външния министър Николай Младенов в САЩ, в рамките на което той ще се срещне със съветника по националната сигурност на президента Барак Обама Антъни Блинкен и със заместник държавния секретар Уилиам Бърнс.

 

"Правилно ли е да включваме Хизбула в "черния списък"

 

"Нуждаем се от заключения със силни доказателства, че зад атаката стои военното крило на Хизбула. Това е предварително условие, включително от юридическа гледна точка, но след това, както винаги в процеса на включване на дадена организация в черен списък, трябва да се запитаме: "Правилно ли е това?", посочи Кершов.

 

По думите му няма консенсус сред държавите в ЕС дали включването на Хизбула в черния списък би било от полза или не.

 

Досега различни европейски източници коментираха, че резултатите от разследването ще са решаващи за решението дали Хизбула ще бъде определена за терористична организация. В началото на февруари то ще бъде анализирано и обсъдено на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

 

Конгресът на САЩ излезе наскоро с резолюция, с която призова страните от ЕС и останалите държави в Европа да обявят Хизбула за терористична организация, както направиха Съединените щати през 90-те години на миналия век.

 

"В случая с Хизбула, може би трябва да се запитаме предвид ситуацията в Ливан, която е много нестабилна, много разделена страна, дали включването ѝ в черния списък ще помогне да постигнем каквото искаме?... Не може да има автоматично включване в черния списък, само защото дадена организация стои зад терористичен акт. Трябва да се съобразим не само с правните изисквания, но също и с политическата оценка на контекста и времето", допълни Кершов.

 

Той дава за пример, че САЩ не са включили в черния си списък нигерийските екстремисти от Боко Харам, за да не им дадат международно признание.

 

Европейски дипломат, цитиран от изданието, посочва, че е трудно е да се каже какво ще се случи, докато България не представи своя доклад.

 

"Начинът, по който ще бъдат формулирани нещата, може да се окаже много важен. Може да има много "ако" и "може би" или докладът може да съдържа много конкретни доказателства", посочва европейски дипломат, цитиран от изданието. "Хизбула играе много важна политическа роля в Ливан", допълва той.

 

Съмнения за участието на Хизбула в атентата

 

В същото време според Алистър Крук, бивш съветник на ЕС по близкоизточната политика, който управлява неправителствена организация в Бейрут, е съмнително участието на "Хизбула" в атентата в Бургас.

 

"Защо биха направили това? За какво? Хизбула използва военната си мощ срещу израелската армия. Тя има ефективна сила. Тя е добре обучена и е инвестирала много в подготовката за конфликти в този район и на този терен. Не може да вадиш бойци от Южен Ливан и да ги спуснеш в България, за да вършат същото, което вършат тук", смята Крук.

 

По време на визитата на Николай Младенов в Израел по-миналата седмица местни медии съобщиха, че той е представил доклад за разследването, в който се хвърля вината за атаката в Бургас на Хизбула. Правителството в София не потвърди информацията, а премиерът Бойко Борисов каза, че разследването много е напреднало, но не е приключило.

 

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и ливанската шиитска групировка Хизбула. Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата в Бургас и българската позиция зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?