ЕС: "Хизбула" може да не бъде включена в "черния списък" дори да стои зад атентата в Бургас

Европа очаква разследването да приключи през февруари

ЕС: "Хизбула" може да не бъде включена в "черния списък" дори да стои зад атентата в Бургас

Проиранската групировка Хизбула мобе да не влезе в "черния списък" на ЕС дори и да стои зад атентата срещу израелски туристи в България, съобщи координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил дьо Кершов пред  Еuobserver

Според него вероятно българското разследване на атентата ще завърши следващия месец.

 

Информацията съвпадна с поредното посещение на външния министър Николай Младенов в САЩ, в рамките на което той ще се срещне със съветника по националната сигурност на президента Барак Обама Антъни Блинкен и със заместник държавния секретар Уилиам Бърнс.

 

"Правилно ли е да включваме Хизбула в "черния списък"

 

"Нуждаем се от заключения със силни доказателства, че зад атаката стои военното крило на Хизбула. Това е предварително условие, включително от юридическа гледна точка, но след това, както винаги в процеса на включване на дадена организация в черен списък, трябва да се запитаме: "Правилно ли е това?", посочи Кершов.

 

По думите му няма консенсус сред държавите в ЕС дали включването на Хизбула в черния списък би било от полза или не.

 

Досега различни европейски източници коментираха, че резултатите от разследването ще са решаващи за решението дали Хизбула ще бъде определена за терористична организация. В началото на февруари то ще бъде анализирано и обсъдено на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

 

Конгресът на САЩ излезе наскоро с резолюция, с която призова страните от ЕС и останалите държави в Европа да обявят Хизбула за терористична организация, както направиха Съединените щати през 90-те години на миналия век.

 

"В случая с Хизбула, може би трябва да се запитаме предвид ситуацията в Ливан, която е много нестабилна, много разделена страна, дали включването ѝ в черния списък ще помогне да постигнем каквото искаме?... Не може да има автоматично включване в черния списък, само защото дадена организация стои зад терористичен акт. Трябва да се съобразим не само с правните изисквания, но също и с политическата оценка на контекста и времето", допълни Кершов.

 

Той дава за пример, че САЩ не са включили в черния си списък нигерийските екстремисти от Боко Харам, за да не им дадат международно признание.

 

Европейски дипломат, цитиран от изданието, посочва, че е трудно е да се каже какво ще се случи, докато България не представи своя доклад.

 

"Начинът, по който ще бъдат формулирани нещата, може да се окаже много важен. Може да има много "ако" и "може би" или докладът може да съдържа много конкретни доказателства", посочва европейски дипломат, цитиран от изданието. "Хизбула играе много важна политическа роля в Ливан", допълва той.

 

Съмнения за участието на Хизбула в атентата

 

В същото време според Алистър Крук, бивш съветник на ЕС по близкоизточната политика, който управлява неправителствена организация в Бейрут, е съмнително участието на "Хизбула" в атентата в Бургас.

 

"Защо биха направили това? За какво? Хизбула използва военната си мощ срещу израелската армия. Тя има ефективна сила. Тя е добре обучена и е инвестирала много в подготовката за конфликти в този район и на този терен. Не може да вадиш бойци от Южен Ливан и да ги спуснеш в България, за да вършат същото, което вършат тук", смята Крук.

 

По време на визитата на Николай Младенов в Израел по-миналата седмица местни медии съобщиха, че той е представил доклад за разследването, в който се хвърля вината за атаката в Бургас на Хизбула. Правителството в София не потвърди информацията, а премиерът Бойко Борисов каза, че разследването много е напреднало, но не е приключило.

 

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и ливанската шиитска групировка Хизбула. Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата в Бургас и българската позиция зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация.

Споделяне
Още по темата
Още от България