Обама: Все още има голяма пропаст в ядрените разговори с Иран

Определи изпращането на още военни в Ирак като нова фаза в битката срещу джихадистите

Обама: Все още има голяма пропаст в ядрените разговори с Иран

Все още има "голяма пропаст" между Иран и западните сили по отношение на споразумението с Техеран, което трябва да гарантира, че страната не използва ядрената си програма за производство на оръжие и дори е възможно целта да не бъде постигната, каза предидесттъ на Съединените американски щати Барак Обама в интервю за телевизия СиБиЕс, цитирано от Ройтерс и  Франс прес.

"Вероятно няма да се справим", призна американският президент, имайки предвид крайния срок за постигане на споразумение по иранската ядрена програма - 24 ноември.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и държавният секретар на САЩ Джон Кери в неделя започнаха в Оман разговори под егидата на специалния представител на Европейския съюз Катрин Аштън.

"Въпросът сега е дали сме в състояние да преодолеем тази пропаст, за да може Иран да се интегрира отново в международната общност, санкциите срещу Техеран постепенно да бъдат отменени, а ние да имаме твърди и доказуеми уверения, че иранците не разработват ядрена бомба", посочи Обама в интервюто, записано в петък.

Той определи решението си да удвои броя на американските военни съветници в Ирак като нова фаза в борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), а не е сигнал за провал на стратегията му в региона. Според него, първата фаза е била създаването на иракско правителство, което да е надеждно и със широко представителство. Изпращането на допълнителни 1500 военни съветници бележи също така преход от отбранителна към нападателна стратегия, отбеляза държавният глава.

"Въздушните удари бяха много ефективни за намаляването на възможностите на ИД и забавяне на настъплението на групировката. Това, от което сега имаме нужда, са сухопътни
войски, иракски сухопътни войски, които да започнат да ги изтласкват обратно", каза Обама.

Американската авиация в събота унищожи конвой на ИД недалеч от Мосул, но според американски представители не се знае дали лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е бил в някой от десетте автомобила.

Президентът на САЩ призна отговорността си за загубата на демократите на междинните избори, отбелязва АФП. Трябва да призная отговорността си за този провал, това е и посланието, което ми предадоха резултатите от изборите, каза той.

Мисля, че не успяхме да обясним на американците какво се опитваме да направим и защо смятаме, че сме на прав път, и това е голям политически неуспех, който трябва да поправим. Наистина трябва да протегнем ръка на опозицията и да се опитаме да бъдем възможно най-убедителни, добави Обама.

Хората имат усещането, че нещата не вървят макар да няма никакво съмнение, че икономиката бележи категорично подобрение, подчерта президентът. Той цитира безработица от 5.8 процента, разкриването на над 200 000 нови работни места през октомври и на повече от 10 милиона от идването му в Белия дом, когато страната преживяваше най-тежката рецесия от Голямата депресия през 30-те години на миналия век насам.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?