Обмисля се премахване на довнасянето на авансовия данък

Министерството на финансите обмисля да премахне въведеното през миналата година за първи път довнасяне на авансовия данък върху доходите на физическите лица, съобщи пред Дарик радио зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

През последните три месеца на миналата година работодателите не внасяха авансово удържания данък върху доходите на служителите си, а те трябваше да правят това постфактум, като опишат приходите в данъчната декларация и после внесат дължимия върху тях данък. Марката срещна недоволството на много хора, които действително в края на годината получават на разположение по-големи доходи, но после им идва по-нагоре плащането на данъка накуп.

Петкова обясни, че в момента се обмисля премахването на този ангажимент на данъкоплатците и да се върне старият режим, при който авансовият данък се плаща всеки месец. Така ще се опростят и данъчните декларации.

"В момента анализираме всички данъчни декларации, включително и вноските, тъй като една от мерките, която в момента сме се заели да анализираме, е значително опростяване на данъчните декларациите. Но декларацията е следствие на целия режим на деклариране и внасяне, така че в момента работим по тази марка и ще обявим резултатите до месец - месец и нещо", каза зам.-министърът.

Тя обясни още, че финансовото министерство и приходните агенции работят и по редица мерки за повишаване на събираемостта и предотвратяването на данъчните измами. Изготвя се цялостна стратегия за предотвратяването на измамите, свързани с тютюневите изделия. Също така ще започнат масирани проверки на превозни средства със зърнени култури.

Обмислят се и допълнителни мерки за решаването на проблема с неиздаването на касови бележки, особено в сферата на услугите, допълни зам.-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес