Обратен завой: Тръмп пак смята, че и двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил

Президентът атакува бизнес лидерите, оттеглили се от съвета по предприемачество

Обратен завой: Тръмп пак смята, че и двете страни са виновни за насилието в Шарлотсвил

Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си, доста спорна реакция на насилието в град Шарлотсвил в събота, като отбеляза, че вина за него имат "и двете страни", предаде Ройтерс.

Изказването в понеделник, направено в Белия дом, успокои тревогата на мнозина в правителството, обезпокоени от засилващите се критики, на които Тръмп беше подложен заради първоначалната си реакция към размириците. Той обаче, изглежда, съжали за речта си от понеделник и разкритикува в Туитър медиите, че продължават постоянно да говорят за първоначалната му оценка за случилото се.


Това недоволство открито се изля вчера, когато президентът и членове на неговото правителство приеха да отговарят на въпроси на репортери в "Тръмп тауър" в Ню Йорк.

Очакваше се брифингът да се съсредоточи само върху инфраструктурни теми, но вместо това войнствено настроеният Тръмп защити първоначалната си оценка за събитията в Шарлотсвил.

В напрегнат разговор с журналисти президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация. "Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите, каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди расисткото насилие в градчето във Вирджиния.

Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция.

Връщайки се към първоначалното си изявление от събота, когато постави знак за равенство

между действията на привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса и поведението на контрадемонстрантите, Тръмп на практика зачеркна изказването си от понеделник, в което заклейми като "престъпници и бандити" членовете на Ку Клукс Клан, неонацистите и изповядващите възгледа за превъзходството на бялата раса.

На пресконференцията в "Тръмп тауър" президентът на САЩ ядосано обвини за насилието либералните групи, определящи се като "алтернативна левица", наред с привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса, посочва изданието.

Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това, заяви Тръмп. Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо, добави президентът. Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти, каза той.

Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като "свестен човек, а не расист". Обичам Банън, той е приятел, каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. Ще видим какво ще стане с Банън, добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро е посъветвал Тръмп да уволни Банън - изразител на американската алтернативна десница. Според вестника на вечеря в Белия дом в началото на август основателят на "Фокс нюз" Мърдок препоръчал на президента да се отърве от бившия собственик на сайта "Брайтбарт", който го превърнал в платформа на американската крайна десница, преименувана на "алтернативна десница"


На този фон снощи на Пето авеню, близо до Тръмп Тауър в Ню Йорк, няколкостотин души протестираха против расизма.

Представители на Републиканската партия разкритикуваха остро последното изказване на Тръмп

Недоволни представители на Републиканската партия се разграничиха от последното изказване на президента Доналд Тръмп, че "и двете страни" били виновни за размириците в град Шарлотсвил, предаде ДПА.

"Трябва да бъдем ясни. Идеите за превъзходство на бялата раса са ужасяващи. Този вид фанатизъм противоречи на всички идеали, олицетворявани от нашата страна. Не може да се допускат двусмислици в морален план", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

В сходен дух се изказаха и други политици от Републиканската партия. Сенатор Марко Рубио заяви, че организаторите на митинга в Шарлотсвил "са последователи на зловеща идеология, според която някои хора са по-низши от други само заради расата, етноса и страната си на произход". Той написа в Туитър, че те са "100 процента отговорни" за избухналото по време на шествието насилие, при което загина човек, а 19 бяха ранени, след като автомобил бе врязан в контрапротестиращи.

Поредният напуснал консултантски съвет на президента

Същевременно президентът на САЩ атакува бизнес лидерите, които се оттеглиха от съвета по предприемачество към Белия дом - пореден признак, че романтичната връзка на корпоративна Америка с Тръмп буксува - след двусмислената му реакция на насилието в Шарлотсвил, предаде Асошиейтде прес.

"Те не приемат сериозно работата си, както подобава на тази страна", заяви президентът на импровизираната пресконференция в Тръмп тауър.

След коментара му президентът на най-големия профсъюз в САЩ, Ей Еф Ел - Си Ай Оу (AFL-CIO), Ричард Тръмка отбеляза в изявление: "Не можем да участваме в съвета на президент, който толерира фанатизма и националния тероризъм".

Президентът отрече първоначалното му изявление за насилието във Вирджиния в събота, когато каза, че упреци търпят много от участвалите страни, а не само проповядващите омраза групи, да е причина членовете на съвета по предприемачество да го напускат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?